Mănăstirea Sihla – Neamț


Mănăstirea Sihla se află la aproximativ 4 km sud de Mănăstirea Sihăstria, în apropiere de peştera în care – în secolul al XVII-lea – a trăit Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armaşu de la Cetatea Neamţ.

Aici, la 1000 m altitudine, sub o îngrămădire de stânci, se ridică două bisericuţe de lemn executate în cel mai autentic stil moldovenesc şi care conferă aşezământului monastic o notă de intimitate, de tihnă şi de pitoresc deosebit.

Se poate ajunge și cu mașina, însă eu prefer plimbarea la pas prin pădure, pe un traseu cu marcaj albastru (cruce albastră în pătrat alb). Urcușul este de dificultate redusă, durează aproximativ 1 h-1,5 h și este un traseu des frecventat de turiştii pelerini şi călugări.

Din câte am citit, se pare că, pe la începutul secolului al XVIII-lea, mai mulți călugări de la Mănăstirea Secu s-au retras în aceste locuri, boierii Cantacuzini ridicându-le aici biserică de lemn prin anii 1741-1742. Actuala biserică a Mănăstirii Sihla, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, datează din anul 1813, când Arhimandritul Venedict – egumenul Mănăstirii Secu – a făcut un lăcaş din bârne de brad pe temelie de piatră. La aproximativ 100 m de biserica mare se află şi bisericuţa „dintr-un brad”, cu hramul Schimbarea la Faţă, adăpostită pe o prispă îngustă, sub o stâncă uriaşă. Ea a fost ridicată în 1763 de „Dumnealui aga Ioaniţă Păşcanul Cantacuzino” şi constituie un unicat în arhitectura religioasă românească prin dimensiunile sale miniaturale.

Despre viața Sfintei Teodora de la Sihla puteți citi aici.

Drumul până la peștera Sfintei Teodora este foarte pitoresc, cu atât mai mult cu cât trece pe lângă niște stânci uriașe uriașe, de a căror stabilitate nu poți fi foarte sigur …

Dar traseul care m-a impresionat cu adevărat este cel care face legătura între Peştera Sfânta Teodora şi Schitul Daniil Sihastru. Este mult mai puțin circulat și mult mai dificil. Pe acest traseu se găsesc locuri cu stâncării (Râpa lui Coroi), ochiuri, poieni, locuri propice observării unor animale sălbatice: cerbi,  căprioare, râși, urși etc. Întâlnești peisaje care îți taie răsuflarea și care te fac să crezi că ai pătruns într-o altă lume, locuri întunecoase unde lumina soarelui pătrunde cu greu printre brazii înalți și deși, ferigi uriașe, brazi căzuți la pământ acoperiți de mușchi, tufe cu mure,  râpe adânci.Sincer, merită din plin parcurs acest traseu, este unul cu adevărat memorabil!

2 gânduri despre &8222;Mănăstirea Sihla – Neamț&8221;

  1. Ce frumos! Am fost de multi ori la aceasta manastire si de fiecare data revin cu drag. Este un loc absolut minunat unde uiti de toate grijile!

    • Mănăstirea Sihla este un loc deosebit, în care și eu revin de fiecare dată cu drag! Ajung pe acolo cel puțin o dată în fiecare an și întotdeauna rămân impresionat de acest loc.!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s