Vulcanii Noroioși de care vorbesc se află situați aproape de localitatea Berca din județul Buzău. Merită vizitați, cu atât mai mult cu cât reprezintă un fenomen natural spectaculos și rar în același timp.
Accesul spre Vulcanii Noroiosi este relativ facil cu mașina, din Buzău se merge pe DN10 direcția Brașov, prin Întorsura Buzăului. În satul Sătuc se face dreapta spre Comuna Berca. Dupa ce se traversează Râul Buzău, drumul continuă spre stânga, iar apoi se merge pe drumul din dreapta, marcat Chiliile.
Vulcanii miniaturali, conurile acestora nedepășind 3-5 m înălțime, s-au format datorită eruptiilor de gaze din pamînt, care antrenează spre suprafață nămol și apă, sub forma unei paste fluide de culoare alb-gri sau brun-cenusie.
Această „lavă” vâscoasă provine din dizolvarea marnelor și argilelor întâlnite în cale de apa antrenată spre suprafață de presiunea gazelor.
Nu sunt decât câțiva vulcani, dar peisajul este cu adevărat memorabil: craterele din care bolborosesc bule de nămol, gaze şi ţiţei în erupţii lente sau bruşte, magma noroioasă scurgându-se pe versanţi.
La fel de spectaculos este aspectul selenar al zonei în care se află vulcanii, la care contribuie canioanele imense și pământul sărat și crăpat.
Eu am vizitat zona pe o vreme caniculară, astfel încât la impresia că mă aflam pe o suprafață extraterestră a contribuit din plin și căldura infernală de pe platoul arid al vulcanilor. Una peste alta, o excursie în zonă merită din plin, eu cel puțin abia aștept să repet experiența!
Am vazut vulcanii in urma cu 4 sau 5 ani, fiind unul din locurile la care am visat de mult timp. Este o zona intr-adevar deosebita, mare pacat ca nu se promoveaza. Chiar daca distanta din Cluj pana la Buzau este destul de mare, macar o data in viata merita parcursa!
Da, mare păcat că nu se promovează zona. Eu abia aștept să-i revăd și poate prind o vreme mai răcoroasă, vreau să îi admir în voie!
Afara de vulcanii noroiosi de la Paclele mari si mici descrisi frumos in aceasta postare, mai sunt in Buzau vulcanii de la „Fierbatoarele” situati chiar in centrul Comunei Berca pe langa Caminul Cultural, descrisi de mine intr-o postare. Zona Bercai nu mai este asa activa ca inainte, datorita extractiei de gaze naturale. Inainte vreme aparea cate un vulcan noroios si in curtile oamenilor din zona. Zona este foarte promovata la ora actuala si nu putini sunt turistii care vin sa-i viziteze.
Multumesc pentru explicațiile și completările dumneavoastră! Abia aștept să revin în zonă și să văd și „Fierbătoarele”. Numai bine!