Peștera Muierilor


Peştera Muierilor se află în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj. Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul.


Peștera are o istorie foarte bogată. În timpuri străvechi, a adăpostit foarte mulți copii și femei în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, de unde i se trage și numele. Are o lungime de aproximativ 3.600 de metri, dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervaţia speologică împărţită în două sectoare: sectorul de nord (1.500m) şi sectorul de sud (880m). La 40 de metri înălţime se află etajul superior amenajat pentru turişti cu o lungime de 573 m , ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o reţea de diverticule foarte greu accesibilă.
Turul peșterii începe întotdeauna la oră fixă, așa că, dacă ajungeți mai devreme trebuie să așteptați. Temperatura în peşteră este de doar 9 grade Celsius (așa că evitați să o vizitați doar în tricou, ca mine), iar pe alocuri înălţimea în peşteră se reduce la 1 metru (veți exersa puțin mersul piticului). Din fericire, peștera este electrificată, iar ghidul este un tip simpatic, căruia îi turuie gura(îl veți auzi în filmulețul postat mai jos).
În peșteră se întâlnesc forme impresionante ale reliefului carstic precum Bazinele Mici, Orga, compusă din stalagmite unite cu stalactite, Domul Mic, un fel de castel straniu, Altarul cu stalagmite-coloane foarte apropiate între ele, Cupola altarului, asemănătoare unei catedrale, pe care stalagmitele se înalță ca pe o scară, Amvonul, Cascada Împietrită, la care accesul se face pe brânci, Sala Turcului, Candelabrele Mici și Domul Mare.

Sala turcului găzduiește un „Moș Crăciun”, în fața căruia apare Cadâna, un nud feminin deasupra căruia coboară din plafon un uriaș cap de pasăre de prada, cu ciocul deschis amenințător. Urmează o cameră denumită „Dantela de Piatră” și apoi Sala Minunilor.
Se spune că în această peșteră se petrec minuni și că sălile interioare, scobite în stâncă, au efecte curative pentru anumite afecțiuni.

2 gânduri despre &8222;Peștera Muierilor&8221;

  1. Nice reading about you

    Thanks for visiting my blog. Be in touch. Browse through the category sections, I feel you may find something of your interest.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s