Metafore – „Trandafirul deșertului” și „Gura de rechin”


Astăzi voi scrie câte ceva despre cele mai frumoase roci din „colecția” mea de „pietre”. Aproape la fiecare excursie pe care o fac, obișnuiesc să culeg câte o rocă care mi se pare mai interesantă, așa că s-au adunat câteva de-a lungul timpului.

Trandafirul deșertului (trandafirul nisipului) – este o rocă ornată cu petale strălucitoare, care îi dau forma unui adevărat trandafir. Eu am făcut rost de această rocă în timpul unei excursii în Tunisia, la sud de Douz și aproape de frontiera algeriană. Ceea ce este interesant la Trandafirul de deșert este faptul că seamănă cu o plantă, în sensul că își schimba forma și talia odată cu trecerea timpului.

Pentru a se forma, are nevoie de o perioadă cuprinsă între 4.000 până la 5 milioane de ani și are nevoie de un mediu umed și cald pentru a se transforma. Trandafirii de nisip se găsesc îngropați sub suprafața deșertului, la adâncimi cuprinse între 2 și 10m în mici depresiuni formate în zona de trecere de la Sahara muntoasă la deșertul de nisip. Pot atinge până la 2m înălțime și cântări 8 tone.

O altă rocă pe care o am din Tunisia bănuiesc că este ametist. În exterior, nu se deosebește de o piatră obișnuită, însă în partea interioară este de culoare violet și este înțesată cu multe vârfuri ascuțite strălucitoare, asemenea unor dinți de rechin. Din acest motiv, îmi place să o numesc Gura de rechin.

Ametistul este o varietate de cuarţ, fiind o nestemată preţuită încă din anul 3000 î.Hr. Cele mai valoroase ametiste au culoarea purpuriu-închis, dar nuanţele acestor pietre pot varia până la violet-pal.

Nu-i așa că sunt niște „pietre” interesante? 😛

3 gânduri despre &8222;Metafore – „Trandafirul deșertului” și „Gura de rechin”&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s