Orășelul de munte Bușteni este se află pe Valea Prahovei, la poalele Munților Bucegi (2.505 m) și se întinde pe circa 7 km de-a lungul văii Prahovei, între „Vadul Cerbului” și tunelul săpat în pintenul muntelui „Muchia Lungă”. Pentru mine, amator de drumeții montane și de liniște, Bucegi reprezintă o destinație turistică de vis.
În preajma orașului se află monumentele naturale Cascada Urlătoarea, Babele, Sfinxul, rezervațiile naturale Parcul Național Bucegi, Poiana Crucii, Babele, cu acces direct prin Telecabina Bușteni-Babele.
De preferat să nu vă aventurați să faceți vreun traseu de unul singur, întrucât riscați să dați peste niscaiva animale sălbatice. De altfel, din loc în loc sunt postate panouri cu atenționări privind existența urșilor în zonă și sunt cunoscute destule cazuri de oameni atacați de urși în Bușteni. Și nu numai urșii pot reprezenta o problemă, ci chiar și lupii, mistreții sau rîșii. Într-o dimineață, pe timp de iarnă, am avut nechibzuința să plec singur,spre Cascada Urlătoarea și nu a fost foarte confortabil, vă jur!
Imaginea de pe platoul unde se află monumentele naturale Babele și Sfinxul este sublimă, iar dacă veți vedea marea alpină, vă veți simți cu adevărat răsplătiți.
Remarcabil este faptul că, din punct de vedere istoric și chiar mistic, Sfinxul ar fi reprezentarea unei divinități supreme din timpuri pelasge. Aspectul său omenesc ar fi asociat cu o expresie de suveranitate și putere. Interesantă mi se pare și opinia unor istorici potrivit căreia Sfinxul de la Gizeh, Egipt ar reprezenta o copie a celui de pe platforma Bucegilor. În sprijinul afirmațiilor lor, aceștia se bazează pe asemănări mai mult sau mai puțin întâmplătoare, cum ar fi faptul că Sfinxul din Bucegi are aceeași înălțime cu cel egiptean, de la Gizeh.
Pentru turiștii care nu caută neapărat drumețiile montane, există și alte obiective turistice în zona stațiunii: Casa scriitorului Cezar Petrescu, Castelul Cantacuzino – construit în anul 1910 de către Gheorghe Cantacuzino, Biserica Domnească – construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, Monumentul „Ultima Grenadă” – a fost ridicat în anul 1928 și dedicat eroului „Caporal Vasile Mușat”.
Nu ar trebui ratată nici vizitarea Mănăstirii Caraiman din Bușteni, se află într-un loc deosebit de frumos.
ce frumos e si aici, chiar daca e multa zapada in poze! superbe pozele din varful muntelui, in bucegi n-am reusit sa ajung, dar cat inca misc, nu-i totul pierdut 🙂
multumesc de plimbare, aer si priveliste!
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Cu mare plăcere, te mai aștept pe aici!
Frumoase locuri !
Sa nu mai pleci singur …si eu fac asemenea imprudente…
Mulțumesc! Da, știu că nu se pleacă niciodată singur/ă pe munte, pentru că se pot ivi situații problematice, dar, câteodată, fie nu am cu cine merge, fie simt nevoia să mă desfășor cum vreau eu, nu să-i aștept pe alții sau să vizitez locuri decise de majoritatea celor din grup. Și apoi, altfel trăiești o drumeție de unul singur, ai parte de alte emoții, ești mai atent la tot ce te înconjoară, sau așa ar trebui … Încerc, totuși, să plec cât mai rar singur la drum. Tu ce motive ai să faci asemenea imprudențe?
Intradevar, altfel simti ceea ce te inconjoara cand esti singur. Imi place sa merg singura. Cand nu sunt singura … incerc sa ma „ratacesc” din cand in cand.
🙂 Și eu care credeam că sunt singurul căruia îi place uneori să meargă neînsoțit. Să ai grijă însă de tine, poate fi periculos! O zi frumoasă!
imaginile ma determina sa cred ca eu n-am fost niciodată pe acolo… 🙂 deşi nu trece luna fără să ajung acolo… mă refer la faptul că sunt atât de frumoase, de !cu stil! pozele incât îţi dau senzaţia de !altă lume!, altă viaţă.
ochiul cui a făcut pozele e vinovat pentru asta! 🙂
Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, pe care nu le merit! Din păcate, eu nu ajung prea des pe acolo! Mi-ar place să locuiesc în zonă și fiu aproape de munte, departe de aerul poluat, praful și zgomotul din oraș!