Mănăstirea Hadâmbu – jud. Iași


Mănăstirea Hadâmbu, situată la aproximativ 30 de km de județul Iași, în satul Schitu Hadâmbului din comuna Mogoșești, este una dintre cele mai frumoase mănăstiri pe care le-am vizitat. Oricine se simte răsplătit pentru parcurgerea drumului extraordinar de dificil până la mănăstire, dacă nu i se strică mașina până la destinație (rar mi-a fost dat să văd un drum cu mai multe gropi, asfaltat în atâta bătaie de joc). Aproape că orice drum forestier pare autostradă față de drumul până la Hadâmbu, dar, repet, merită încercarea.

De ce afirm că merită? Pentru că, dincolo de dimensiunea spirituală, ansamblul Mănăstirii Hadâmbu respiră istorie, fiind inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004, cu următoarele 3 obiective: Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – datând din perioada 1659, Turnul de intrare – datând din secolul al XVII-lea, Zidul de incintă – datând din secolul al XVII-lea. Potrivit celor scrise în Wikipedia, după unele documente domnești, voievodul Gheorghe Ghica (1658-1659) i-a dăruit în februarie 1659 boierului grec Iani Hadâmbul, fost chelar, un loc „în pădurea Iașilor, la Dealul Mare”, pentru a construi o biserică cu hramul „Nașterii Precistei și Născătoarei de Dumnezeu”. Mănăstirea care s-a numit „Hadâmbu”, după numele ctitorului ei, este un complex monastic fortificat, defensiv, construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Biserica și zidurile sunt construite din piatră de carieră sub forma unei fortărețe, din vremurile când năvăleau turcii și tătarii, prădând mănăstirile.
Nu o să insist cu amănunte privind istoria zbuciumată a mănăstirii, amintesc doar că printre obiectele de cult renumite ale mănăstirii se distinge în mod deosebit prin densitatea sa picturală și prin atmosfera gravă pe care o degajă Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, considerată ca fiind făcătoare de minuni. De asemenea, icoană făcătoare de minuni este considerată și Icoana Sfântului Ioan Botezătorul, din care se spune că a izvorât mir.
În curtea mănăstirii se înalță maiestuioasă o biserică nouă, de mari dimensiuni, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, care a fost construită la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea. Cealaltă biserică a mănăstirii, purtând hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este de proporții reduse.
Am fost plăcut impresionat de iazul absolut superb din curtea mănăstirii, unde te poți relaxa pe o bancă sau în scrânciob la umbra salcâmilor (da, este adevărat, sunt câteva pe malul iazului). Priveliștea unor lebede care se plimbă elegante pe luciul unui lac, are darul să încânte pe oricine, cred. În plus, alături, poți admira păuni, struți, ponei, chiar și papagali. Evidenta invitație la relaxare pe care au propus-o vizitatorilor cei de la mănăstirea Hadâmbu chiar mi s-a părut remarcabilă, o deschidere mai rar întâlnită de mine în lumea monahală, cel puțin până acum.


Cred că am punctat suficiente motive pentru o vizită la mănăstirea Hadâmbu, nu? Dacă nu, mai pot continua…

4 gânduri despre &8222;Mănăstirea Hadâmbu – jud. Iași&8221;

  1. e adevarat ca locurile sunt deosebite, dar cred ca si ochiul din spatele camerei gaseste unghiurile cele mai frumoase pt a pune cat mai bine in lumina peisajele. transmiti linistea si bucuria vazuta tare bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s