Trandafiri de la Moldova…


M-am plimbat azi prin Grădina Botanică din Iași și am admirat trandafirii. Frumoase și minunate flori! Unii erau deja ofiliți, dar majoritatea arătau superb. Trăiești o senzație deosebită când pășești printre zeci de trandafiri înfloriți, de diverse nuanțe și forme sau când, pur și simplu, stai pe o bancă la umbră și te relaxezi în mijlocul lor.

Dacă nu știați, există mai multe legende referitoare la originea trandafirului:

O legendă grecească spune că trandafirul ar fi fost destinat să fie, încă de la naştere, cea mai frumoasă floare. Zeiţa florilor, Chloris, a făcut trandafirul din trupul unei nimfe moarte pe care o îndrăgise enorm şi a vrut ca noua floare să nu aibă pereche pe lume. De aceea, i-a convocat şi pe ceilalţi zei pentru a o ursi: Dyonissos i-a dăruit parfumul ameţitor, cele 3 Graţii i-au dat strălucirea, veselia şi farmecul, Zephyr, vântul de primăvară, a dat la o parte norii ca Apollo să lumineze şi s-o ajute să înflorească. În sfârşit, Ares, zeul războiului, i-a dat în dar spinii, să îşi poată apăra frumuseţea.

Unele poveşti spun că trandafirul a apărut odată cu zeiţa frumuseţii, Afrodita, din spuma mării, înconjurând-o ca o ghirlandă. Altele susţin că trandafirul s-ar fi născut dintr-un surâs al lui Cupidon, iar spinii ar fi, de fapt, săgeţi metamorfozate ale zeului-copil. La început, trandafirul era alb, dar s-a făcut roşu când Jupiter a surprins-o pe Venus scăldându-se într-un lac încon­jurat de trandafiri (varianta persană vorbeşte despre o privighetoare atât de îndrăgostită de trandafir – acesta fiind alb, bineînţeles -, că l-a îmbrăţişat strâns, strâns până ce spinii i-au străpuns inima şi sângele a colorat floarea în roşu).


Dacă v-au plăcut trandafirii pe care i-am imortalizat, dați o fugă la Grădina Botanică să-i vedeți cu ochii voștri. Dacă e închis, spuneți că veniți din partea mea, vă vor da drumul 🙂 Serios acum, evadați puțin în lumea trandafirilor, merită!

4 gânduri despre &8222;Trandafiri de la Moldova…&8221;

 1. Imaginile cu trandafiri sunt o splendoare! Imi imaginez , ce miresme raspandeau ei acolo! Sa tot stai, sa -i admiri si sa le „adulmeci” parfumul , o viata intreaga!
  Imi plac foarte mult si legendele despre trandafiri. Nu am stiut niciuna din ele si iti multumesc mult.
  Iti doresc o seara minunata si-o noua saptamana plina de reusite si multe bucurii! 🙂

  • Așa este, să tot stai să îi privești. Mă simt norocos că în orașul în care locuiesc există așa ceva, o grădină botanică bine îngrijită! Musai trebuie să revin pe acolo, se pare că am ratat un trandafir de culoare verde! Seară frumoasă și înmiresmată!

   • Trandafir de culoare verde? Nu am vazut niciodata. Mi-ar placea tare mult , ca tu sa poti sa ajungi din nou si sa-l admiri si, poate il pozezi si ni-l areti si noua.
    Fii binecuvantat cu o viata frumoasa, oriunde esti! 🙂

   • Mulțumesc pentru urare, îți urez, de asemenea, să fii și tu binecuvântată cu o viață extraordinară și frumoasă. Îți mulțumesc și pentru energia pozitivă pe care o transmiți celorlalți, ești un exemplu de urmat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s