La pas prin Iași – I – Mănăstirea Cetățuia


Inaugurez azi rubrica “La pas prin Iași”, unde voi prezenta câte ceva din atracțiile turistice și spirituale din orașul în care trăiesc sau pur și simplu locuri care mi-au rămas în suflet. Celor mai rătăcioși care vor comenta că “La pas, normal, că străzile prin Iași sunt pline de gropi!” nu le voi răspunde nici măcar printr-o ridicare din umeri 🙂

Astăzi este sărbătoarea Sf. Apostoli Petru și Pavel, așa că voi scrie câte ceva despre Mănăstirea Cetățuia, veți vedea din ce motiv.

Mănăstirea Cetățuia din Iași este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Este așezată pe un deal înalt și râpos din partea de sud a Iașului, de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului. În același timp, Mănăstirea Cetățuia domină peisajul prin silueta sa zveltă, străjuită de un turn impozant și împrejmuită cu un zid de piatră măcinat de vreme. A fost construită de la început ca un complex fortificat medieval.
Biserica Mănăstirii Cetățuia, cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel, este amplasată în mijlocul incintei. Ea a fost studiată îndeaproape, la începutul secolului al XX-lea, de arhitectul Gh. Lupu și de inginerul și istoricul Gheorghe Balș care au remarcat că această biserică este o copie simplificată a Bisericii Trei Ierarhi (despre care voi scrie zilele următoare).
Turnul clopotniță a fost construit în anul 1670 în partea de sud a mănăstirii, având și rolul de loc de intrare în mănăstire. El nu dispunea de metereze, având doar niște găuri rotunde de ochire, cioplite în piatră, pentru tragerea cu pușca.
Pe clădirea turnului, desupra intrării, se află săpată în piatră stema Moldovei (un cap de bour, purtând o coroană pe coarne, și între coarne o stea; în dreapta un soare, în stânga o lună, dedesubt o cruce) și în jurul ei o pisanie în limba slavonă. Această placă din piatră a fost distrusă „premeditat și fără temei” în 1948, ea fiind reconstituită apoi după reproducerile fotografice și amplasată la locul inițial.

Ceea ce mi-a plăcut foarte mult atunci când am vizitat mănăstirea, a fost liniștea de aici, deloc apăsătoare. Zgomotul orașului, căldura îngrozitoare de afară, griji, de toate am uitat stând pe o bancă, la umbră, în curtea mănăstirii.
Dacă aveți drum prin Iași, nu ezitați să vizitați Mănăstirea Cetățuia, este unul dintre simbolurile orașului.

2 gânduri despre &8222;La pas prin Iași – I – Mănăstirea Cetățuia&8221;

  1. Ai avut o idee grozava, sa creezi aceasta rubrica si te felicit sincer pentru ea si iti multumesc totodata, gvarenberg2009. Eu nu am fost niciodata in Iasi. Nu stiu cand sau daca voi ajunge vreodata pe acele meleaguri, atat de frumoase si incarcate de istorie, insa, pana atunci, imi face o deosebita placere sa fac aceasta calatorie „La pas prin Iași” chiar si virtual.
    Este impresionanta Manastirea Cetatuia pe care ne-ai prezentat-o si cred ca este un loc foarte potrivit pentru liniste si meditatie si incarcatura spirituala.
    Astept cu multa nerabdare, continuarea acestei calatorii, la pas prin Iasi.
    Iti doresc, o zi minunata, relaxanta si plina de bucurii! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s