Mănăstirea Voroneț – Suceava


Una dintre cele mai frumoase mănăstiri pe care le-am vizitat este Mănăstirea Voroneț, din județul Suceava. Tânjeam de mult timp să văd cu ochii mei celebra pictură de aici, să mă bucur de frumusețea uneia dintre cele mai valoroase ctitorii a lui Ștefan cel Mare, numită de unii „Capela Sixtină din nordul României”.

Odată ajuns, am fost puternic impresionat de imaginea bisericii ridicate în anul 1488, despre care se spune că face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care și-a păstrat în mare măsură forma inițială. Atât de impresionat că pun chiar în această postare multe imagini cu fresca bisericii. Ce mi-a plăcut, de asemeni, a fost faptul că pictura bisericii contrasta plăcut cu perdeaua verde de brazi din fundal. În plus, era destul de devreme pentru a nu fi foarte aglomerat sau foarte cald.

O surpriză, de asemenea plăcută, a fost reprezentată de faptul că o măicuță, probabil ghidul mănăstirii, ne-a explicat, voce blajină și domoală, istoricul mănăstirii și mai ales câte ceva despre fresca exterioară a bisericii. De la ea am aflat că legenda “originii” bisericii unește pe vecie două mari personalități în destinul nostru național: ctitorul mănăstirii Ștefan cel Mare și cuviosul părinte Daniil, primul stareț al mănăstirii, sihastru și duhovnic vestit.
Pictura exterioară a Voronețului, datează din timpul domniei lui Petru Rareș, fiind realizată la un înalt nivel artistic, pe drept cuvânt putând fi considerată considerată drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii înconjurătoare și în care predomină verdele și albastrul, prin compoziția larg desfășurată a diferitelor scene.
Pe mine m-a impresionat nu doar celebrul “albastrul de Voroneț” (la fel de celebru, se pare, ca „roşul lui Tizian” sau „verdele lui Veronese” și care concura, pentru mine, cu azuriul cerului), ci și figurile biblice din frescele exterioare, care par însuflețite.

Fațada de vest, cu impresionanta scenă a Judecații de Apoi, este alcătuită compozițional pe patru registre. În partea superioară se află Dumnezeu Tatăl, registrul al doilea cuprinde scena Deisis (Deisis = este o temă frecventă în arta bizantină: Maica Domnului şi Sf. Ioan Botezătorul sunt reprezentaţi alături de Iisus şi rugându-se pentru mântuirea creştinilor), încadrată de apostoli așezați pe scaune. De la picioarele Mântuitorului pornește un râu de foc în care păcătoșii își află chinurile. Cel de-al treilea registru este Etimasia Sfântului Duh, simbolizat în forma unui porumbel, Sfânta Evanghelie și Protopărinții neamului românesc – având spre nord un grup de credincioși călăuziți de Sfântul Apostol Pavel, iar spre sud grupurile de necredincioși care primesc dojana lui Moise. În registrul al patrulea, la mijloc, apare cumpăna care cântarește faptele bune și pe cele rele, lupta dintre îngeri și demoni pentru suflete; în zona de nord Raiul, iar în cea de sud Iadul.
Mi s-a părut foarte interesant faptul că o notă caracteristică a acestor fresce o constituie și bogata imaginație creatoare a creatorilor acestora, care au introdus în compoziție elemente folclorice, spre exemplu arhanghelii care suflă din buciume, instrumente specifice păstorilor de munte.
Am plecat de acolo mai împăcat sufletește, convins de faptul că fiecare român ar trebui să vadă cu ochii săi această splendoare, cu puternice semnificații artistice, istorice, dar mai ales spirituale.

Excursia a continuat cu o seară la cort, după care tânjeam de mult timp, în mijlocul unei pajiști, în drum spre Mănăstirea Secu, acolo unde ne-a răcorit, la propriu, o ploaie măruntă.

8 gânduri despre &8222;Mănăstirea Voroneț – Suceava&8221;

  1. Mănăstirea Voroneț, este intr-adevar una din cele mai frumoase manastiri din Romania. Si eu am vizitat-o si am ramas profund impresionata!
    Un loc cu o mare incarcatura emotionala, spirituala si incarcat de istorie. Un loc in care iti doresti sa revi cu mult drag!
    Foarte frumos articolul tau. Iti multumesc ca ai impartasit cu noi.
    O seara minunata si racoroasa iti doresc! 🙂

    • Mulțumesc frumos! Chiar așa, frumos ai spus, un loc cu mare încărcătură emoțională, un reper important din punct de vedere istoric și spiritual! Mie mi-a plăcut foarte mult ce am văzut și sunt recunoscător că am avut ocazia să văd cu ochii mei pictura de la Voroneț. O seară cât mai liniștită și relaxantă!

  2. am vizitat-o acum multi ani, dar imi amintesc clar verdele brazilor din spatele manastirii, zidurile decorate bogat si pacea care ti se coboara in suflet odata ce pasesti in interior. mi-ar placea sa o vizitez cu ochii de acum, sa urmaresc explicatiile maicutei si sa plec mai inteleapta. frumos ai povestit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s