Mănăstirea Hurezi


Este una dintre cele mai atrăgătoare mănăstiri pe care le-am vizitat. Dincolo de frumusețea în sine a mănăstirii, m-a atras liniștea binecuvântată de aici. Numele mănăstirii, am aflat ulterior, vine de la huhurezi, o specie de păsări de noapte, cu un penaj colorat. Potrivit legendei, meșterii tocmiți să o construiască, de teama turcilor, erau nevoiți să lucreze numai noaptea, când cântau huhurezii (hmm, trebuie să fi fost tare sumbru, în condițiile astea). Cu toate acestea, rezultatul acestei presupuse munci în condiții sinistre este unul deosebit, iar mie îmi amintește și de alte construcții care au necesitat eforturi sau sacrificii remarcabile.

Această mănăstire de maici se află așezată la poalele Muntelui Căpățânii, la marginea satului Romanii de Sus, localitate aflată la o distanță de aproximativ 50 de kilometri înspre vest de Râmnicu-Vâlcea, pe Drumul Național DN 67, în județul Vâlcea.
Biserica cea mare a Mănăstirii Hurezi, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, a fost ctitorită, între anii 1693-1697, de către nimeni altul decât domnitorul martir Constantin Brâncoveanu și se spune că arhitectura acesteia a avut drept model biserica din Mănăstirea Curtea de Argeș. Lăcașul de cult este o remarcabilă realizare a artei brâncovenești, care se distinge prin originalitate, măestria liniilor și culorilor. Am admirat, de asemenea, frumoasele coloane, atent împodobite.

Atunci când am vizitat-o, era aproape pustie, așa că am putut să o admir în tihnă și să mă reculeg în liniște.
Foarte frumoasă mănăstire și atât de deosebită de ceea ce văzusem până atunci! Sper să o revăd în curând și să o regăsesc la fel de încântătoare!

9 gânduri despre &8222;Mănăstirea Hurezi&8221;

  • Într-adevăr, un loc deosebit, pe care sper să îl revăd în zilele următoare. Mulțumesc mult pentru nominalizare, nu știu dacă o merit. Sună foarte încurajator, pentru cineva care a descoperit de curând experiența de a scrie pe blog și de a împărtăși din ce l-a încântat! Mulțumesc!

 1. Minunate locuri, binecuvântate de Dumnezeu. Iar mânăstirile sunt adevărate locuri de pace şi linişte sufletească!
  Fumoase poze! Felicitări!

  • Mulțumesc pentru aprecieri! Mi-a plăcut foarte mult Mănăstirea Hurezi și recunosc că sunt fascinat de frumusețea și originalitatea mănăstirilor și de liniștea pe care o transmit!

 2. Impresionanta aceasta manastire, gvarenberg2009, un lacas atat de linistit si frumos si unde te poti incarca siritual si sufleteste in tihna. Imi plac foarte mult picturile, sculpturile in lemn de la poarta, dar si stalpii de sutinere. Este un loc de vis din cate imi dau seama si unde iti doresti sa revi cu mult drag! Iti multumesc pentru ca ai impartasit cu noi.
  O seara minunata iti doresc , gvarenberg2009, cu mult drag! 🙂

  • Îmi face plăcere să împărtășesc câte puțin din ce mi-a rămas pe suflet! Si când mă gândesc că am atât de multe locuri fascinante de descoperit în România, sper să apuc să văd măcar o parte din ele. O seară liniștită și relaxantă, Stefania! 😉

 3. One of the great things about the Internet is that it lets me read (and understand) blogs in different languages via Google Translate. It does a pretty decent job!

  Thanks for letting me camp out in your blog for a little while today. I had a great time and tried to leave my campsite as good as when I arrived. I’ll be back!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s