Mănăstirea Cozia


În scurta, dar foarte relaxanta vacanță pe care am avut-o săptămâna trecută, am vizitat Mănăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, aflată pe malul râului Olt, în apropiere de Călimănești, județul Vâlcea.

Vremea ploioasă nu m-a împiedicat să admir frumusețea acestei mănăstiri, construită, conform legendei, în apropierea altei mănăstiri construită de Negru Vodă.

Biserica mare, cu hramul „Sfânta Treime”, este proporționată armonios, cu ornamentație bogată, și a fost construită de meșteri din Moravia, dupa modelul bisericii sârbești din Crusevat, din piatra albă. Atât partea superioară a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor, cât și pictura din pronaos datează din timpul lui Mircea cel Bătrân.
Am aflat că istoria mănăstirii a fost strâns legată de istoria țării. Admirând-o, nu ai fi zis că în timpul ocupației austriece a Olteniei, mănăstirea a fost o fortăreață redutabilă în calea cotropitorilor. Mai mult, mănăstirea a fost transformată de autorități în pușcărie, în perioada 1879 – 1893. Ulterior, a fost transformată în spital, iar în perioada primului război mondial a devenit grajd de cai.
Spre deosebire de multe alte mănăstiri vizitate, nu se percepe taxă de intrare, mai mult, chiar, accesul în muzeul mănăstirii este gratuit.

Acolo sunt expuse monede, tipărituri vechi, obiecte și podoabe de cult, printre care Epitaful din anul 1396, Evanghelia din anul 1644, tiparită de mitropolitul Varlaam, Psaltirea în versuri, a lui Dosoftei, din anul 1673.

4 gânduri despre &8222;Mănăstirea Cozia&8221;

 1. Foarte frumos ti-ai petrecut vacanta, gvarenberg2009, vizitand locuri atat de minunate. Foarte frumoasa descriere ai facut Manastirii Cozia si imaginile de asemenea.
  Tare mult imi plac mie manastirile din tara noastra. Am vizitat si eu cateva. Locuri de limpezire si incarcatura spiritual. Dupa o vizita la manastire te simti eliberat, cel putin asa ma simt eu.
  Iti multumesc mult, gvarenberg2009, pentru vizita virtuala, pe care ne-ai oferit-o la, Manastirea Cozia!
  Iti doresc o seara cat se poate de frumoasa, cu mult drag! 🙂

  • Multumesc! Asa este, dupa o vizita la o manastire te simti încărcat spiritual, sunt locuri foarte potrivite pentru reculegere si pentru liniște! Fiecare mănăstire are ceva deosebit, care te atrage să o vizitezi și altă dată. După-amiază frumoasă și liniștită! 🙂

 2. pe mine m-a dus gandul la o fortareata, parca toate sunt construite asa, sa fie obstacol pentru cei care ar dori sa tulbure reculegerea celor adapostiti acolo. in plus cozia e cu spatele la olt, cu un zid inalt. sunt atat de diferite de manastirile din moldova! ati reusit sa vedeti ostrov-ul si inca una pe celalalt mal al oltului, de calugari, un loc superb, plin de verdeata si pace… nu mai retin cum se numea, sunt multi ani de cand le-am vizitat….

  • Din păcate, nu am apucat să vizitez mănăstirea Ostrov sau Turnu, sper să reușesc următoarea dată când ajung pe acolo. Intr-adevăr, mănăstirile de pe malul Oltului sunt foarte deosebite de mănăstirile din Moldova, toate rămân însă locuri superbe care merită vizitate măcar o dată în viață!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s