Sfaturi montane


Câteva sfaturi utile, de care ar trebui sa se tina cont atunci cand se pleaca pe un traseu de munte sau intr-o drumetie:
– nu se pleaca niciodata singur/a pe munte, pentru ca se pot ivi situatii problematice si de unul singur nu se pote rezolva;
– la drum lung nu se vorbeste (decat strictul necesar) si nu se striga;
– se va circula numai pe traseele montane marcate pentru a evita posibilitatea ratacirii;
– tutunul si bauturile alcoolice sunt ca si interzise;
– nu lasati mancare in cort ca nu se stie niciodata cine o “adulmeca”;
– aparatele de fotografiat ar trebui purtate in genti speciale si nu la gat, pentru ca va pot incurca si chiar dezechilibra;
– nu calcati pe frunze pe cat posibil, pentru ca nu e stie niciodata ce este dedesubt;
– la fel, evitati sa calcati pe crengi sau radacini pentru ca exista riscul alunecarii;
– trusa medicala trebuie sa aiba in ea minimul: bandaje, alcool medicinal, aspirina;
– daca intalniti o stana pe traseul vostru, aveti grija ca de obicei este pazita de caini (niciodata unul singur si niciodata unul mic si fricos!);
– acolo unde sunt indicate zone periculoase sau trasee montane interzise, respectati avertismentele!
– cutitele sa le purtati intotdeauna in rucsac, nu care cumva sa va taiati in ele;
– daca plecati la drum pe timp de iarna si intampinati zapada, aveti grija la avalanse;
– refugiile alpine sunt intotdeauna de luat in considerare;
– aveti grija la ce si cat mancati;
– respectați natura, nu lăsați gunoaie după dumneavoastră!
– nu faceți focul, dacă acest lucru este interzis!
– să aveți întotdeauna o lanternă la dumneavoastră!
– dacă traseul pe care intenționați să mergeți este unul dificil, interesați-vă de un număr de telefon de la Salvamont și evident, luați-vă cu dumneavoastră un telefon mobil!
– echipamentul de munte sa fie de buna calitate si rezistent.

Recomandari Generale, preluate din Ghidul Drumetiilor Montane – (din Prevenirea accidentelor turistice în munti – SALVAMONT Brasov)

1.Nu programati o drumetie în munti daca nu dispuneti de o sanatate buna, daca nu aveti starea psihica potrivita si daca nu v-ati asigurat toate mijloacele materiale necesare.
2.Înainte de a va hotarâ pentru o drumetie în munti consultati prima data un ghid turistic si identificati-va traseul ales, daca acesta corespunde posibilitatilor dumneavoastra fizice si psihice.
3.Altitudinea pretinde efort si pregatire fizica.Nu neglijati antrenamentul.
4.Un echipament incomplet sau neadecvat va poate periclita viata. Sa aveti întotdeauna haine calduroase si de schimb, în functie de anotimp si încaltaminte corespunzatoare.
5.Nu faceti drumetia singur. Chiar si în grup nu prezinta o garantie sigura pe traseu, fara o calauza experimentata.
6.Încercati pe cât posibil sa va deplasati pe munti numai ziua si urmarind strict marcajele. Consultati înainte buletinul meteo.
7.Nu ezitati sa va întoarceti din drum daca conditiile atmosferice au devenit nefavorabile.
8.La întoarcerea spre cabana, casa de adapost sau refugiu, respectati mersul în coloana. Orice alunecare sau împiedicare la altitudine nu iarta, va pericliteaza viata.
9.Alimentati-va des, dar rational. Nu consumati bauturi alcoolice !
10.Nu va fortati pâna la epuizare. Evitati deshidratarea.
11.Fiti curajosi dar nu imprudenti, veseli dar nu galagiosi, iar pe munte si la cabana sa aveti un comportament civilizat. Pretutindeni fiti un ocrotitor al naturii.
13.Învatati codul de alarma (semnalizare) în munti, care consta în 6 (sase) semnale luminoase sau acustice pe minut, adica la fiecare 10 secunde câte un semnal, dupa care urmeaza un minut pauza. Semnalul de raspuns consta în 3 (trei) semnale luminoase sau acustice pe minut si un minut pauza.
14.Respectati-va tovarasii de drum, iar în caz de pericol nu-i parasiti.
15.Nu uitati sa luati cu Dv. în rucsac o mica trusa de prim ajutor cu farmacia de excursie.
16.Foarte important este ca înainte de a pleca într-o drumetie sa aveti în rucsac polita de asigurare “turist” contra accidentelor.
17.Nu plecati de la cabana pe trasee turistice de creasta înainte de a înscrie în registrul de evidenta ce itinerar urmati; fiindca numai asa în caz de accident ajutati farmatiunile SALVAMONT sa intervina mai operativ.
18.Luati informatii de la cabanier, daca traseele pe care vreti sa le parcurgeti sunt practicabile, care este gradul lor de dificultate, eventual evolutia vremii la data aceea, pentru a evita expunerea la suprasolicitare a organismului, fapt ce conduce la extenuare fizica – epuizare.
19.Circulati numai pe traseele marcate cu semne turistice care au fondul alb. Nu urcati si nu coborâti pe scurtaturi, riscati sa va rataciti si sa va accidentati.Daca ati fost surprinsi pe traseu de intemperii (viscol, furtuna, ceata) este de preferat sa va înapoiati pe acelas drum la locul de unde ati pornit (cabana, casa de adapost sau refugiu). A continua drumul în asemenea conditii înseamna o accidentare sigura.
20.Surprinsi în golul alpin pe timp de furtuna cu descarcari electrice, parasiti creasta la pas, sub sau lânga o stânca plata. În aceleasi conditii atmosferice, daca sunteti în padure nu va adapostiti sub trunchiurile de copaci; altfel riscati sa va electrocutati.
21.Respectati indicatiile de pe sageti si tablele de orientare (poteca accesibila numai vara, poteca interzisa iarna, loc periculos expus declansarii avalanselor si lavinelor.
22.Iarna si primavara, chiar în zilele frumoase, senine, schiati numai dimineata pâna la ora 9 în caldarile si pe fetele laterale ale vailor alpine, evitând zonele marcate ca periculoase prin rostogolirea avalanselor si lavinelor. Pe zapada abundenta, prafuita, înghetata si pe ceata este interzis a schia pe fetele laterale ale caldarilor alpine toata ziua.
23.Primavara cu vânt cald – foen, din SV si SE este foarte periculos a schia sau circula pe traseele alpine, riscând la orice ora a zilei sau noptii sa fiti surprinsi si îngropati în avalanse.
24.Când traversati o panta cu zapada înghetata si sunteti în grup, se va pastra o distanta între drumeti de 10 m, unul de altul, mergând pe aceeasi urma, dar nu direct pe curba de nivel, ci oblic. A traversa panta lipit unul de altul sau în formatie evantai înseamna a taia zapada în scânduri, care va porni la vale împreuna cu dv.

Recomandari pentru drumetie (din Publiturism)
1.Înainte de plecare în excursie sau drumetie documentati-va asupra itinerarului propus.
2.Alegeti traseele turistice în functie de experienta si pregatirea fizica.
3.Busola si harta bine utilizate va sunt de real folos, ele sunt cei mai siguri prieteni ai Dv.
4.Informati-va la cabanieri si padurari asupra starii potecilor, marcajelor pentru traseele pe care doriti sa le strabateti.
5.Urmati cu atentie poteca, nu parasiti marcajele.
6.Calculati cu atentie timpul ce va este necesar pentru parcurgerea traseului ales în functie si de gradul Dv. de pregatire fizica si teoretica.
7.Informati-va asupra prognozei meteo pentru urmatoarele 24 de ore.
8.Nu porniti singur la drum.
9.Nu încarcati rucsacul peste limitele rezonabile de volum si greutate.
10.Nu consumati bauturi alcoolice înainte si în timpul drumetiei.
11.Nu fumati în timpul drumetiei.
12.Nu faceti focul în padure, nu aruncati chibrituri sau tigari aprinse.
13.Ocrotiti flora si fauna, monumentele naturii, apele.
14.În caz de furtuna sau ploaie însotita de descarcari electrice, parasiti imediat culmea; nu va adapostiti lânga copaci izolati, înalti sau lânga stânci.
15.Nu patrundeti în pestera fara ghid autorizat acolo unde acesta este desemnat, sau fara un bun cunoscator al pesterii. Asigurati-va echipament corespunzator si sursa de lumina individuala pe durata integrala a vizitei.
16.În drumetia montana luati cu Dv. o mica trusa cu medicamente.

9 gânduri despre &8222;Sfaturi montane&8221;

 1. Iti multumesc mult, gvarenberg2009, pentru aceste sfaturi atat de utile. Este foarte important sa respectam normele de securitate, astfel incat obiectivul nostru sa-l atingem cu brio!
  O seara cat se poate de frumoasa iti doresc, gvarenberg2009! 🙂

  • Pentru o iesire reusita la munte, trebuie respectate câteva reguli minime! M-am gândit că nu ar strica să (re)aduc în atentie aceste sfaturi, utile chiar si pentru mine. O zi frumoasă! 🙂

 2. Off-topic:
  Nu mai tin minte daca oi mai fi comentat sau nu (oarecand) pe acest blog (unde acum am ajuns urmand un link de pe http://diversediversificate.wordpress.com/2012/08/04/5973/ ), da’ oricum ma bucur sa va urez „bine v-am (re?)gasit” si va urez spor si succes in continuare.

  On-topic (macar oarecum si oarecat):
  Nu-mi pot domoli mirarea constatand cat de putin accent se pune cam pretutindeni in aceste sfaturi pe pregatirile anterioare drumetiei si pe sfaturile concrete, practice din acest pdv.

  Cu niste (multi) ani in urma, jucand rol (neoficial) de asistent / ajutor al ghidului studentesc la o excursie de toamna relativ avansata din Timisoara pe Semenic, in ciuda sfaturilor pe care le dadusem anticipat fiecarui participant inscris (si mai ales fiecarei participante) si in ciuda unui sumar control superficial pe care l-am facut inainte de plecare in gara Timisoara, „ne-am trezit” ulterior (spre seara, la statia de jos a telefericului spre Semenic) ca un oarecare numar dintre participante (care urcasera ulterior din alta statie) veneau probabil de pe la sarbatorirea vreunui eveniment festiv: erau usor… „abtiguite”, „parfumate”, „obosite”, si aveau drept „echipament” cate un fas, un fulgarin sau un „balon” imbracat peste „tinuta” „fusta mini si bluzita subtire” „asortate” cu pantofi (de lac) ascutiti la varf si „cu tocuri” – plus POSETUTA!
  (Acea excursie ne-a ramas neuitata: in ciuda repetatelor confirmari telefonice reciproce – noi catre teleferic ca venim sigur si ei catre noi ca ne asteapta desi urma sa ajungem cu vreo ora dupa incheierea programului oficial al telefericului – nu numai ca nu ne asteptasera si statia era incuiata dar nici locuitorii satului Valiug nu stiau DE UNDE pot fi „luati” niciunul dintre lucratorii de la teleferic, astfel incat pana in noapte am urcat pe Semenic PE SUB teleferic; „bucuria” acelor toape – SI a noastra: a ghidului, a mea si a baietilor care au avut bunavointa sa le ajute.)

  CANDVA eu invatasem ca – si daca se porneste in excursie / drumetie „de acasa” (de la poale) pe vreme constant calda si frumoasa – chiar daca echipamentul la plecare este lejer (pantaloni scurti cu tricou si pantofi de sport) in mod obligatoriu (pe de o parte daca se urca peste o anumita altitudine si/sau daca pe de alta parte se urca pana in zona crestei) trebuie sa existe disponibil in bagaj minimum bocanci, pantaloni lungi comozi si grosi, sfeter gros – sau macar „grosut” – si oarece hanorac prin care sa nu treaca vantul, si/sau macar o folie de nailon anti-ploaie daca nu o pelerina – plus ciorapi si lenjerie de schimb (impachetate in pungi de nailon).
  Din „bagaj” trebuie deasemenea sa nu lipseasca o rezerva de APA, ceva de mancare (in principiu conserve – in ambalaj metalic, nu in borcan – (SI „dispozitiv” de deschis conserva – fie si macar un cutit „tare” „cu varf”) si/sau alimente uscate, ciocolata, seminte decojite…), sare, o sursa de foc (bricheta, chibrite – chiar si amnar este bun), lanterna cu baterii ne-„consumate” (eventual plus baterii de schimb), o bucata (cativa metri) de sfoara tare, cateva ace de siguranta (CE te faci daca „pierzi” un nasture sau o copca sau daca un fermoar „cedeaza”?), cateva pungi de nailon ne-gaurite (mai mici si mai mari), eventual chiar unele cu maner (IN CE transporti niste fructe salbatice sau ciuperci culese pe drum sau o bucata de branza din care picura zerul, proaspat cumparata de pe la vreun cioban?), hartie igienica (poate „nu-ti tihneste” „sa te stergi” cu frunze – eventual vestede si ude, sau ace de brad – sau cu un pumn de zapada), un sapun, o rezerva de bani, poate o toporisca, eventual o lopatica (macar cate una per grup de excursionisti), niste leucoplast (CE faci daca incep sa te „roada” incaltarile? „Perseverezi” pana se formeaza basici, apoi acestea se sparg si „iti da sangele”, incapacitandu-te pt ziua urmatoare?), tacamuri (minimum cutit si lingura) in punga de plastic…

  Nu ti se explica deasemenea ca un rucsac este oricand preferabil unei genti „de mana” (lasa mainile libere ca sa te poti ajuta cu ele, permite o mai buna echilibrare a corpului si oboseste mai putin grupele de muschi), nici ca in rucsac in partea in contact cu spinarea se pun lucrurile „moi” (ex vestimentatie) iar cele „tari”, mai ales daca sunt colturoase (gen conservele) se feresc de contactul accidental cu corpul, ca lucrurile mai grele / rigide se pun „jos” („la fund”) si pe langa peretii laterali ai rucsacului, in mod echilibrat (ca greutate) pe ambele parti ale acestuia; nici nu ti se accentueaza importanta reglarii corecte – in functie de forma si marimea concreta a rucsacului rezultate in urma incarcarii acestuia si de dimensiunile anatomice ale celui care il cara in spate – a lungimii „baretelor” cu care se prinde pe umeri, astfel incat rucsacul nici sa nu coboare spre fese dar nici sa nu stea „cocotat” pe ceafa si omoplati, ci „sa se aseze” normal pe sale…

  (Toate astea pot sa para de-la-sine-intelese excursionistului experimentat – da’ „ce facem cu” incepatorii intr-ale drumetiilor, (eventual) plini de bunavointa dar nepriceputi?)

  • Experienta m-a mai invatat sa am in bagaj (daca se preconizeaza popas(uri) cu innoptare pe la cabana/e) si niste lumanari (nu totdeauna exista pretutindeni curent electric), si „o schioapa” de conductor liţat (cu liţele mai grosute) cu capetele (cate o trime din lungime, sau chiar mai mult) gata dezizolate, gata sa smulgi firele din izolatia ramasa (de multe ori, chiar daca in principiu ESTE curent electric, sigurantele le gasesti gata-„arse”), si oarece pe post de „iasca” pt aprins focul (poate nu vrei sa irosesti pt asta toata hartia igienica, mai ales daca lemnele umede sunt „recalcitrante”) – spre ex niste bucati de cauciuc (spre ex „petice” din „camere de aer” – ramase inutilizabile din cauza de explozie, taiere, invechire etc – de la roti de biciclete, masini etc) – si un carnetel (preferabil „de matematica”) plus o scula de scris (poate vrei sa-ti notezi o adresa, si/sau un telefon, sau orarul vreunui mijloc de transport etc) (preferabil un creion: scrie in orice conditii si nu „se sterge” nici pe ploaie – si mai SI poate fi folosit la jocuri de societate „de cabana” („fazan”, „spanzuratoarea”, „tic-tac-toe”, „cinci in linie”) si/sau la rezolvarea vreunui careu sudoku si/sau cuvinte incrucisate – sau integrame)…
   NEAPARAT – APA si SARE (si/sau macar alimente sarate: arahide, covrigei, seminte) – pt inlocuit sarurile „pierdute” de organism prin transpiratie – SI produse intens-dulci (fie si macar zahar cubic sau chiar tos) pt aport energetic rapid SI produse grase (seminte, halva etc) pt aport energetic concentrat sustinut, „de cursa lunga”, cu eliberare treptata…
   O mini-farmacie nu e de prisos: ceva analgezice (FEREASCA de-o criza de dureri de masele!), niste pulbere de sulfamida (ex baneocin) – pt rani minore, julituri, basici – un spray pt rani mai adanci / arsuri (propolis, bioxiteracor etc), bandaj (bun si pt legat diverse), betadina (sau macar spirt medicinal) – bun si pt stimulat aprinderea focului…
   Cutitul disponibil este bine sa fie „de vanatoare” („model” „Crocodile Dundee”: solid, lung si greu, cu varf, bun atat pt deschis conserve cat si pt taiat crengi pt foc)…

 3. Prea multe informatii:) cine le citeste oricum nu le tine minte pe toate. Doar cele generale sunt importante,restul le inveti singur in functie de ceea ce intalnesti in plimbarile tale.
  Toate cele bune si Un an mai bun!
  Andrei.

  • Cine n-are nici experienta, nici memorie (proprie) buna, n-are decat fie sa apeleze la memoria altcuiva (care este capabil sa retina informatiile necesare), fie (preferabil – si mai normal) sa-si alcatuiasca o lista scrisa (care intre excursii poate sa stea cuminte in rucsac asateptand excursia viitoare, in acest fel fiind asigurata ne-pierderea – si aproape asigurata si ne-deteriorarea – listei, precum si gasirea ei usoara (chiar si fara sa vrei sau uitand unde ai pus-o) la nevoie).

   Da, TOATE le poti invata singur (EU – ASA am facut, neavand cine sa ma invete) dar „pe pielea proprie”: constatand absenta obiectului atunci cand ai nevoie de el.
   (Nu-i catusi de putin amuzant sa urci in tren – si sa constati reactiile de respingere ale celorlalti – putind a branza fiindca lenjeria si hainele de schimb (langa care a fost transportata – intr-o punga care s-a gaurit, sau fusese gaurita si nu stiai – telemeaua proaspata cumparata de la stana) – pe care a trebuit sa le imbraci fiindca te-a prins ploaia la coborare si te-a facut ciuciulete – nu fusesera ambalate in pungi de nailon.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s