Transalpina – drumul către cer


Entuziasmant și palpitant! Așa este drumul alpin care face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba, cunoscut și sub numele de Transalpina (DN 67C), șosea din Munții Parâng, Carpații Meridionali.
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România (punctul cel mai înalt fiind Pasul Urdele – 2.145 m), și, după mine, mai frumoasă decât Transfăgărășanul.
Am pornit din localitatea Novaci și am făcut multe pauze, întrucât peisajul invita la așa ceva. Drumul este cu adevărat pitoresc, dar este aflat încă în reabilitare, am întâlnit câteva zone în care nu se terminase asfaltarea sau în care nu au fost montați parapeții și semnele indicatoare (în consecință, aceste porțiuni nu sunt deschise oficial traficului auto). Mai ceva decât pe Transfăgărășan, am întâlnit foarte multe curbe și foarte strânse, în condițiile în care pantele sunt foarte abrupte.
Am plecat pe o vreme caniculară, dar sus, în cel mai înalt punct al Transalpinei, ne-am răcorit, temperatura ajungând la 15 grade. Dincolo de frumusețea culmilor muntoase, am fost încântat de imaginea turmelor de oi și de vaci aflate pe pajiștile montane, sau cea a cailor și măgărușilor, aceștia din urmă așteptau chiar de la cei din mașini ceva bun de mâncare.

Transalpina este mai puțin cunoscută decât Transfăgărășanul, unul dintre motive fiind faptul că până în 2009 niciodată nu fost asfaltată. Mi se pare interesant faptul că Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea după 1930 și reabilitata de nemți în al II-lea război mondial, după care a fost uitată.

În concluzie, din imaginile pe care vi le-am prezentat sau poate și din descriere, sper să fiți de acord cu mine că Transalpina chiar merită parcursă! Vă asigur că oferă senzații și imagini de neuitat! Și emoții, căci drumul chiar poate pune probleme autoturismelor.

3 gânduri despre &8222;Transalpina – drumul către cer&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s