Castelul Peleș


Mai este oare cineva care nu a fost pe la Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României? Cui nu i-ar place să viziteze un castel superb, precum Peleșul?

Eu am fost de două ori pe acolo, iar ultima oară am reușit să vizitez și interiorul castelului. Mi se pare cel mai frumos castel din țara noastră, este conservat excelent, este decorat cu vitralii foarte frumoase, are un număr mare de statui din marmură, precum și picturi deosebite.
Mare păcat că era interzis fotografiatul, aș fi avut ce să imortalizez. M-am mulțumit însă să fac câteva fotografii cu exteriorul castelului.

Este impresionant și la exterior, dar interiorul este cu adevărat de basm. In plus, poți afla informații deosebit de interesante referitoare la istoricul acestui castel. Pentru cei interesați de astfel de informații, le puteți găsi aici.
Cele mai importante săli de vizitat sunt:
Holul de Onoare – este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri și statuete. Plafonul mobil din sticlă, acționat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriză pentru vizitatorii regelui, care puteau să admire seninul cerului în nopțile de vară. A fost finalizat complet abia în 1911, sub îndrumarea lui Karel Liman.
Biblioteca regală – îi atrage în special pe cei pasionați de cărți rare, având coperți din piele și gravate cu litere de aur. Chiar și pentru cei mai putin familiarizați cu universul cărților, există un punct de atracție: ușa secretă, o cale de acces în spatele unui raft cu cărți, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale Castelului.
Sălile de arme, amenajate în perioada anilor 1903 – 1906, adăpostesc peste 4000 de piese europene și orientale din secolele XIV – XVII. Cele mai prețioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI – XVII și o armură completă pentru cal și cavaler, unică în România.
Sala de muzică a devenit salon de serate muzicale la dorința reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit în dar de la maharajahul de Kapurtala.
Sala Florentină, denumită și Marele Salon, impresionează prin plafonul sculptat în lemn de tei, aurit, cele două mari candelabre și decorațiunile în stilul neorenașterii italiene.
Sala Maură este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, având elemente hispano-maure, cu o fântână din marmură de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.
Sala de teatru are 60 de locuri și loja regală, fiind decorată în stilul Ludovic al XIV-lea.
– La etajul I se află Sala de Concerte, amenajată în 1906, în care se găsesc un clavecin executat la Anvers în 1621, un pian cu coadă verticală Bluthner și o orgă Rieger cu două claviaturi.
Apartamentul Imperial a fost amenajat tot în 1906 cu ocazia vizitei împăratului Austro-Ungariei, Franz Josef I, invitat la aniversarea a 40 de ani de domnie ai regelui Carol I.
Alte săli sunt:
Sala de Consilii, care seamănă cu una dintre sălile Primăriei din Lucerna, Elveția.
Cabinetul de lucru unde se află un birou impunător și un pupitru pentru audiențe.
Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situată la etajul 1 și are un mobilier rustic breton din secolul al XVIII-lea.
Salonul Turcesc care adăpostește o colecție de vase turcești și persane în alamă.
Dormitorul regal care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia.
Vitraliile Castelului Peleș au fost cumpărate și montate între 1883 și 1914, cele mai multe fiind aduse din Elveția și Germania, piese datând din secolele XV și XVII. De asemenea, Castelul are șapte terase decorate cu statui din piatră, fântâni și vase ornamentale din marmură de Carrara. Mai multe, aici.
Pentru cei interesați, iată și câteva filmulețe sugestive cu Castelul Peleș:6 gânduri despre &8222;Castelul Peleș&8221;

 1. Castelul Peleș, este extraodinar de frumos, gvarenberg2009! Exceptionala postarea ta!
  O singura data l-am vizitat si eu, dar crede-ma, am crezut ca sunt intr-o alta lume, pe o alta planeta… o planeta de basm si paseam cu teama. Cu fiecare pas pe care-l faceam, ma simteam Cenusareasa la Palat !
  Iti multumesc mult pentru clipele de delectare pe care ni le-ai oferit si care ne trezesc amintiri frumoase.
  Iti doresc o seara minunata, gvarenberg2009, cu mult drag! 🙂

  • Mă bucur că îți place Castelul Peleș la fel de mult cât îmi place și mie. Este un loc de basm, unul dintre cele mai frumoase din România (și nu sunt puține locurile care merită a fi vizitate). Oricând și de oricâte ori aș revizita acest loc! O zi minunată!

 2. Foarte frumoase imaginile cu cel mai frumos castel din România. Eu am postat postat imagini făcute în această vară. Aici am văzut castelul în ipostaze hibernale. Este minunat şi iarna!
  Numai bine! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s