Amintiri de pe malul Oltului


… de prin Călimănești – Căciulata, mai exact…


Se spune că această localitate, în care Mircea cel Bătrân a ctitorit mănăstirea Cozia, este cunoscută încă din vremea dacilor, care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zonă. În anul 138 romanii cucerind Dacia, ridică aici un castru de apărare în locul numit Bivolari sub poalele muntelui sfânt al dacilor, Kogaionon (muntele Cozia de astăzi), cunoscut sub numele de castrul roman „Arutela”, Arutela fiind denumirea romană a râului Olt. Construcția castrului a făcut ca în jurul lui să se dezvolte o așezare rurală bine închegată și bine dezvoltată pe ambele maluri ale Oltului. Însă această obște sătească se va destrăma în secolul V, fiind împărțită între conducătorii ei, Căliman, Șerban, Stoian și Bogdan. Noile așezări se vor numi Călimănești pe locul actualului oraș, Stoienești, Serbănești pe dealul de sub masivul Cozia, și Bogdănești la sud de actualul oraș pe malul drept al Oltului (Wikipedia).
Legenda spune că un cioban se spovedește călugărilor mănăstirii Cozia spunându-le că el s-a vindecat de „metehnele trupului” scăldându-se într-un lac din „câmpul lui Căliman”. Crede că acest lac are „puteri cerești din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile rănite s-au vindecat”. Călugării au verificat mărturia ciobanului și au găsit chiar în jurul mănăstirii izvoare de unde „cură piatră pucioasă”. Meșteri în a vindeca diferite „metehne ale trupului” construiesc pe lângă mănăstire o „bolniță” (un fel de spital) unde oamenii bolnavi vin să se trateze.

Fără să fiu neapărat bolnav, am făcut și eu baie într-un ștrand cu ape termale și experiența nu a fost una foarte plăcută. Era foarte aglomerat, stăteam înghesuiți în apă sub soarele puternic, precum sardelele într-o conservă, plus că mirosul puternic de sulf îți muta nasul din loc. Dar oamenii care se îngrămădeau în apă păreau să fie convinși de beneficiile apei termale.
Ploile dese și răcoroase au făcut mai suportabilă șederea la Călimănești în perioada caniculară pe care am apucat-o. Era foarte plăcut să respiri aerul curat după fiecare ploaie, să privești norii și hârjoneala rândunelelor.

Iar dacă ar fi să mă reîntorc pe aceste meleaguri, cu siguranță nu aș mai rata vizitarea castrului roman Arutela sau a mănăstirii Turnu.

12 gânduri despre &8222;Amintiri de pe malul Oltului&8221;

  1. Interesanta legenda, gvarenberg2009. Poate pentru unii oameni, apele acelea termale sunt chiar benefice. Foarte frumoase sunt imaginile pe care ni le-ai adus de la Calimanesti. Tare frumoasa este tara noastra. Iti multumesc mult ca impartasesti cu noi frumusetea locurilor din tara noastra!
    Iti doresc o duminica minunata, gvarenberg2009, si-o noua saptamana plina de reusite si multe bucurii, cu mult drag! 🙂

    • Da, avem o țară minunată, cu locuri superbe, pe care adesea nu știm să o punem în valoare. Față de alții, până acum am vizitat foarte puține locuri frumoase din țara noastră, dar sper să recuperez. Cu mare drag, împărtășesc câte puțin din impresiile trăite de mine în astfel de momente! Sunt atâtea locuri pe care le-aș vizita în țara noastră! O săptămână frumoasă și liniștită! 🙂

  2. Frumoase imaginile :X Ma mandresc cu faptul ca este o zona apropiata de mine.
    Din cate am observat ierio zona de padure arde… Sper sa nu fie nimic grav 😦

  3. Chestia cu baia termala as incerca-o si eu, cu doua conditii: unu – sa nu fie aglomerat strandul si doi – sa miroase a orice altceva decat a sulf. Si daca ajungi prin Herculane acelasi miros iti va rupe nasul, dar privelistea si acolo, ca si aici, este de vis!

  4. am fost la turnu si la ostrov, prima de calugari, a doua de maici. cred ca a fost prima oara cand am luat contactul cu frumusetea si multitudinea florilor crescute cu drag intr-o manastire, adevarate gradini botanice! ostrovul va ramane ca o oaza de liniste si frumusete adanca, in mintea mea 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s