Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași


După aproape 20 de ani de restaurare, zilele trecute au fost înlăturate schelele de pe întreg locașul de cult, așa că am dat fuga să admir frumusețea acestei mănăstiri – monument. Iată cum arată acum biserica – minune, mândrie a artei medievale românești.

Biserica „Trisfetitelor” a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 -1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. Ceea ce imprimă edificiului un caracter particular și o așază între cele mai originale creații ale artei moldovenești, este contrastul armonios dintre formele arhitecturale bine reliefate și proporționate, și decorațiile sculptate care îmbracă precum o dantelă toată suprafața celor patru fațade.

Ornamentațiile sunt din cele mai variate: nișe adânci cu arcade fasciculate conform modelelor orientale, colonete ca ale bisericilor rusești, vase persane din care se ridică ramuri înflorite, motive geometrice întâlnite și în Georgia și Armenia, paramentul împărțit de o centură în formă de sfoară răsucită încadrată de două benzi de marmură decorate în stil renascentist sau baroc. Se spune că biserica a fost poleită cu aur în exterior. După unii, legenda pare să se fi datorat traducerii defectuoase a textelor în arabă şi în turcă prin care Paul de Alep, respectiv Evlia Celebi au descris biserica Trei Ierarhi. Ideea auririi exterioare a fost acceptată de mai mulţi istorici şi arhitecţi. Cu ocazia lucrărilor de reparaţii începute după 1998, s-au găsit şi urme de metal preţios, ceea ce i-a făcut pe unii constructori să afirme că „iniţial, cât şi la restaurarea din 1882-1886, toată suprafaţa sculptată a pietrei a fost aurită, regăsindu-se şi astăzi între bazele pătrate ale turlelor, unele zone poleite”.

Cu siguranță, Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași merită vizitată, pentru mine reprezintă cel mai impresionant locaș de cult al Iașului.

19 gânduri despre &8222;Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași&8221;

 1. Incredibil de frumoasa este, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, gvarenberg2009 ! Adevarata capodopera de arta! Mari maiesti trebuie sa fie sculptorii care au realizat aceste ornamente pe zidurile manastirii! Iti multumesc mult ca ai impartasit cu noi, frumusetea acestei manastiri! Nu stiu daca am s-o vizitez vreodata, dar cel putin am vazut-o aici la tine!
  O duminica minunata iti doresc, gvarenberg2009, cu mult drag! 🙂

  • Mă bucur că îți place acest simbol al Iașului! Până de curând nu m-am putut bucura de frumusețea sa, biserica fiind acoperită de schele, dar se pare că a meritat așteptarea! O zi excelentă și o săptămână reușită, Stefania, cu mult drag! 🙂

 2. Este intr-adevar frumoasa,deosebita,interesanta si pot sa mai spun.Dar nu merita pentru ca vocabularul e sarac.Da,merita sa mergi acolo si sa pui mina,sa-ti bucuri ochii si sa multumesti tuturor celor care au desavirsit lucrarea aceasta.
  Interiorul e tot asa?

 3. superba ornamentatia zidurilor, o dantelarie de exceptie. ar fi interesanta o privire si in interior, dar eu personal ma abtin sa tulbur linistea rugaciunii cu blitzul. poate voi vizita candva iasi-ul si atunci sper ca nu voi rata si biserica aceasta deosebita.

  • Am vizitat-o și în interior, dar nu am putut să fac fotografii. Pictura este foarte frumoasă, aș fi încercat să fac pe furiș ceva fotografii, deși este interzis, dar era întuneric și pe deasupra, erau și câteva schele.

  • Mulțumesc mult, mă bucur că și alții apreciază valorile autohtone! Mulți ignoră frumusețea de lângă noi, din păcate!

  • Multumesc tare mult, nu prea sunt eu talentat, dar mi-a făcut plăcere să aflu că cineva apreciază acest blog, folosește fotografii și indică chiar și sursa! Mult succes pe mai departe și postări cât mai interesante!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s