Simboluri


Palatul Culturii, simbol al orașului Iași, este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domnesc. Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.Simboluri01Simboluri04Simboluri05
Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare din Iași este un monument de bronz închinat celui care rămâne în istoria neamului drept simbolul voievodului creștin și neînfricat. Statuia a fost realizată de către sculptorul francez Emmanuel Frémiet și inaugurată în anul 1883. Are o înălțime de 4,5 metri și este confecționată din bronz, domnitorul fiind înfățișat cu barbă și cu o coroană catolică pe cap. Neexistând niciodată un model autentic al Coroanei Moldovei, sculptorul francez a folosit pentru statuia de la Iași un model de coroană catolică, acest fapt stârnind grave contradicții și o legendă.După unele zvonuri din epocă, se vehiculează ideea că în atelierul sculptorului Frémiet ar fi existat două comenzi, una din România și una din Polonia, iar după finalizarea lor s-a produs o confuzie și legenda spune că adevărata statuie a lui Ștefan cel Mare ar fi la Cracovia.
Simboluri03Simboluri02
Dacă tot vorbim de simboluri, există un mit referitor la statuile ecvestre, conform căruia poziţia picioarelor calului ilustrează modul în care a murit “călăreţul”: un cal cu un picior în aer înseamnă că personajul reprezentat a murit în urma rănilor căpătate în luptă (eventual ucis mişeleşte), un cal cu două picioare în aer înseamnă că personajul reprezentat a murit în luptă, iar dacă are toate picioarele pe sol înseamnă că personajul reprezentat a murit de moarte bună. Oare cum o fi statuia din Cracovia?
În prezent, Palatul Culturii din Iași poate fi considerat un simbol al neputinței și nepăsării, clădirea de patrimoniu din centrul Iaşiului fiind condamnată să stea sub schele cel puţin până în 2015, deşi lucrările începute în 2008 trebuiau terminate de mai bine de un an.

2 gânduri despre &8222;Simboluri&8221;

  1. Monumentale constructiile. Arhitectura si desing, la cel mai inalt nivel! Statuia de asemenea este impunatoare! Foarte frumoase edificii aveti voi, incat, iti starnesc curiozitatea de-a le vedea indeaproape! Iti multumesc pentru ca ni le faci cunoscute!
    O seara cat se poate de frumoasa iti doresc, gvarenberg2009! 🙂

    • Și mie îmi plac foarte mult astfel de construcții și sper să se încheie cât mai repede lucrările de restaurare la acest obiectiv și cu materiale cât mai de calitate, e ceva timp de când mare parte din el este acoperit de schele. Un sfârșit de săptămână minunat, Stefania!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s