Plimbarea lui Gulliver


… prin natură.
Recent, pe când admiram mai multe plante cultivate în stil Bonsai, aproape că m-am simțit precum celebrul personaj din povestirea scriitorului Jonathan Swift.
Bonsai, conform datelor oferite de Wikipedia, este arta și știința de a crește plante și arbori miniaturali, prin creșterea acestora forțată în spații mult mai restrânse decît sunt necesare în mod natural dezvoltării lor, prin conducerea și tăierea adecvată a ramurilor și prin hrănire minimală cu apă și îngrășăminte. Arborii cresc astfel într-o formă estetică, care sugerează de cele mai multe ori vârstă înaintată, deși impresia de îmbătrânire nu este falsă deoarece mulți arbori bonsai sunt realmente bătrîni, dar arătând aceasta în forma lor miniaturală.
Mi se pare interesant că un bonsai nu este genetic o plantă pitică, ci este o plantă normală, arbust sau arbore, care prin limitarea spațiului de „locuit”, dublată de o atentă tăiere a rădăcinilor și ramurilor, la care se adaugă o anumită conducere a creșterii plantei devine un exemplar pitic al speciei. Este de remarcat că orice bonsai nu este mai puțin sănătos sau activ ca exemplarele similare crescute liber în natură. O dovadă simplă de „normalitate” este proporția florilor unui bonsai. Dimensiunile florilor unui arbore sau arbust bonsai sunt întotdeauna „normale”, deoarece în ciuda miniaturizării trunchiului, ramurilor și frunzelor unui bonsai, florile nu pot fi pitice.
Bonsai 01

Bonsai 02

Bonsai 03

Bonsai 04

Bonsai 05

Bonsai 06

9 gânduri despre &8222;Plimbarea lui Gulliver&8221;

  1. Superbi arbori, si arta Bonsai imi place, dar…. uneori ma gandesc la „bietii copacei” ca ii modelam dupa bunul nostru plac, suntem un pic egoisti. Naturalul, firescul lor e de a creste falnici de aceea uneori ii admir cu o strangere de inima.

    • Așa este, cultivarea în stil Bonsai presupune, se pare, privarea acestora de apă și îngrășăminte, chiar de spațiu suficient. Par mai „norocoase” plantele care scapă de acest „tratament” special! 🙂

  2. Foarte interesant articolul tau, Gabi, iar imaginile sunt absolut splendide!
    De ceva vreme imi tot doresc sa achizitionez un, bonsai si imediat ce termin cu renovarea imi cumpar unul!
    O duminica minunata iti doresc, Gabi! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s