Copiii fără etichete


Deși am gândit acest blog ca unul de relaxare, călătorie și fotografie, nu am putut rămâne indiferent față de lansarea campaniei”Copiii fără etichete” de către Organizația Salvați Copiii, în data de 19 martie 2013.
Această campanie socială urmărește în special conștientizarea efectelor violenței asupra copiilor din societatea românească și generarea unei schimbări de atitudine față de această violență.

Campania sintetizează toate formele de violență împotriva copilului într-un singur concept: ”eticheta”, din două motive:
a.Stereotipurile care îi fac pe adulți să-i vadă pe copii ca fiind răi sunt de fapt aplicate acestora, fără să aibă o legătură cu structura lor psiho-emoțională. Unii adulți pot eticheta în mod negativ comportamentele și stările copiilor, iar de aici apar diverse forme de violență.
b. Violența educațională – bătaie, jigniri, abuz emoțional – lasă urme asupra copiilor și îi marchează pe viitorii adulți, putând activa comportamente și stări psiho-emoționale de-a lungul întregii vieți, asemenea unei etichete care încorsetează și încadrează, printr-o generalizare limitativă. Cu alte cuvinte, bătaia, umilința, jignirile programează la eșec, iar efortul depus de un copil sau de un adult ca să scape din această programare a suferinței este uriaș.
Îngrijorător mi se pare faptul că, potrivit Studiului privind abuzurile împotriva copiilor, în România anului 2013, 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie; 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor, şi într-o anumită măsură, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului; 18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.
copil-batut-de-tatal-sau
Am și acum cunoștințe care susțin sus și tare că „puțină bătaie nu strică”, „bătaia e ruptă din Rai”, „dacă nu îți bați copilul, ți se urcă în cap”, „am fost și eu bătut de părinți și nu am pățit nimic”. Acești părinți nu realizează care sunt efectele unei palme asupra copilului și că există metode de educare a copiilor care nu implică violența.
Iată câteva dintre consecinţele pedepsei fizice şi emoţionale în familie:
– Slăbeşte legăturile de ataşament între părinţi şi copii.
– Afectează dezvoltarea emoţională a copiilor.
– Poate crea resentimente, frică şi ostilitate faţă de părinţi, pe care copiii nu le exprimă în mod direct.
– Bătaia are efecte pe termen lung şi afectează modul în care viitorul adult se va comporta şi se va simţi în contexte tipice vârstei adulte.
Violenţa împotriva copiilor ţine societatea prizonieră într-un cerc vicios al violenţei: violenţa naşte violenţă. Copiii bătuţi sau umiliţi vor bate şi vor umili, în relaţia cu ceilalţi copii, cu părinţii, cu profesorii, precum şi în relaţiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilărie sunt adesea surse pentru eşecuri personale în viaţa de adult.
În ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor în şcoli, în România frecvenţa în context educaţional a comportamentelor de abuz emoţional şi verbal pe care cadrele didactice le angajează în numele „metodei educaţionale” este extrem de mare. 86% dintre copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc; 33% dintre copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către cadrele didactice; 7% dintre copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor.
Noi, adulții, avem obligația morală să ne ajutăm copiii să devină Oameni Mari și să îi educăm corespunzător!

Prin această postare, susțin campania Copii fără etichete, demarată, marţi, 19 martie, de către Salvaţi copiii în parteneriat cu bloggerii din România.

5 gânduri despre &8222;Copiii fără etichete&8221;

    • Mulțumesc și eu inițiatorului acestei acestei campanii de implicare a bloggerilor împotriva violenței asupra copiilor! Sper din tot sufletul să dea rezultate!

  1. Te felicit, Gabi pentru articol si pentru ca susti o cauza dreapta! Din pacate sunt prea multi copii condamnati la o viata de teroare din pricina adultilor mult prea incuiati la minte!
    Nu sunt de acord cu bataia si sunt absolut impotriva violentei si verbale si fizice, indiferent ca vine vorba de copil, om sau animal. Pur si simplu violenta este o reactie inumana!
    O seara minunata iti doresc, Gabi! cu mult drag. 🙂

    • Ai dreptate, violenta este o reactie inumana, iar cu atat mai mult este de neinteles atunci cand este aplicata asupra copiilor. O seara frumoasa si linistita, Stefania! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s