Muzeul Liviu Rebreanu


Unul din locurile vizitate în drumul spre Maramureș a fost Muzeul ctitorului romanului românesc modern, Liviu Rebreanu (1885-1944).

In localitatea Prislop (Liviu Rebreanu), aşezare situată la aproximativ 3 km depărtare de Năsăud, scriitorul și-a petrecut anii decisivi pentru cariera lui literară, iar satul şi oamenii de aici s-au regăsit în mare parte în lucrarea „Ion”, cel dintâi roman al acestuia.

De regulă, muzeografii sunt niște persoane deosebite, atașate de locurile de care au grijă. Dar ghidul de  aici, Ilovan Valeriu, o adevărată enciclopedie despre viața și opera lui Rebreanu, chiar ne-a impus respect și  admirație. Despre Liviu Rebreanu a vorbit cu mult atașament, ca despre o persoană foarte apropiată, părea că se transfigurase, iar noi, cei care îl urmăream, aproape că ne țineam respirația.

Muzeul Liviu Rebreanu01(imagine preluată de pe http://www.cluj.travel)

Muzeul Liviu Rebreanu02L-am ascultat pe ghid cu mare atenție povestind despre viața și activitatea literară a lui Liviu Rebreanu, despre exponatele care ilustrează uriaşa personalitate a marelui scriitor. Ne-a mai povestit cum Rodovica, o femeie din sat, prototipul Anei din romanul „Ion”, întrebată, la bătrânețe, ce părere are despre acest roman, a spus că îi reproșează lui Rebreanu un singur lucru: „nu trebuia să mă spânzure”.

În muzeu, poți vedea diverse obiecte, care fac referire la viaţa şi creaţia literară a lui Liviu Rebreanu, sunt expuse obiecte personale şi fotografii înfăţişându-l pe romancier, începând cu adolescenţa şi până în ultimul său an de viaţă (1944). Tot aici poate fi văzută masa de lucru, la care şi-a petrecut scriitorul momentele cele mai importante din viaţă, alături de obiectele lui de scris şi nelipsitul serviciu de tutun şi cafea (tot de la muzeograf, am aflat că scria doar noaptea, iar de la faptul că a băut cafea în cantități exagerate – chiar și 14 cești de cafea, preparată de el, și a fumat foarte mult – chiar și 5 pachete pe zi, i s-a tras și moartea).

Mai pot fi văzute și exponatele care au aparţinut şi altor membrii ai familiei dascălului Vasile Rebreanu (întâlnită şi în romanul „Ion”, sub numele Herdelea): fotografii ale părinţilor lui Liviu Rebreanu, ale surorilor şi fraţilor, obiecte şi piese de mobilier avute în folosinţă.

Muzeul Liviu Rebreanu07 Muzeul Liviu Rebreanu06 Muzeul Liviu Rebreanu05 Muzeul Liviu Rebreanu04 Muzeul Liviu Rebreanu03Din numeroasele obiecte aflate în muzeu, pot fi văzute și cele referitoare la operele scriitorului. Aici sunt expuse cămaşa, pălăria şi cureaua care au aparţinut lui Ion, din romanul cu acelaşi titlu, alături de zadia, mărgelele, năframa şi furca de tors ale Anei.

Muzeul Liviu Rebreanu08În legătură cu romanul „Pădurea spânzuraţilor”, se pot vedea: boneta purtată de Emil (fratele scriitorului), prototipul lui Apostol Bologa, fotografii, scrisori şi, de asemenea, sentinţa de condamnare la moarte în original. Nu lipsesc nici exponatele referitoare la romanul „Răscoala”, păstrându-se o schiţă întocmită de Rebreanu cu propagarea mişcării din 1907, cu adnotări asupra desfăşurării ei.

La plecare, mi-am amintit de scena din romanul „Ion”, atunci când, metaforic, autorul a scris că „satul, în vale, departe, părea un cuib de păsări ascuns în văgăună de frica uliului”. Deasupra satului, chiar se rotea un uliu, în cercuri din ce în ce mai îndepărtate…

Muzeul Liviu Rebreanu09 Muzeul Liviu Rebreanu10

2 gânduri despre &8222;Muzeul Liviu Rebreanu&8221;

  1. Multumim ca ai impartasit experienta vizitarii acestui muzeu cu noi. Marturisim ca nu stiam de existenta lui.

    • Imi face plăcere să impărtasesc din impresiile vizitarii unor locuri care mi-au placut! Nici eu, pana la vizitarea muzeului nu stiam de existenta sa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s