Maramureș – Copacul cu oale


Copacul cu oale este specific Maramureşului. În multe sate maramureșene poți vedea și în prezent în curțile oamenilor un copac în care sunt puse toate oalele familiei, de diferite culori, numărul acestora fiind mai mare, cu cât familia este mai înstărită. Se spune că, dacă în vârful copacului este o oală de culoare roşie, atunci inseamnă că la familia respectivă este o fată de măritat.
Copacul cu oale 01

Copacul cu oale 02

Copacul cu oale 03

4 gânduri despre &8222;Maramureș – Copacul cu oale&8221;

 1. Şi la noi, Gabi, în satul în care am copilărit, gospodinele mai în vârstă bineînteles, încă mai păstrează acest obicei, vara, când fac mâncare într-o bucătărie improvizată lângă casă, să pună oalele spălate să se scurgă într-un copac anume pus acolo în acest scop. Nu aşa de înalt ca acesta din imagini. Cred că mai sunt doua familii care pastrează acest obicei, femeile au vârsta peste 80 de ani şi au un tonus de invidiat.
  O zi plină de zâmbete îţi doresc, Gabi! 🙂

  • Am mai auzit că pe vremuri, în Maramureș, oamenii puneau într-un copac oalele spălate folosite la închegarea laptelui. Astfel, în lumina și căldura soarelui, distrugeau bacteriile care se formau într-o pojghiță subțire, și care încetineau închegarea laptelui. Îți mulțumesc pentru gândul împărtășit, o seară frumoasă și o nouă săptămână cu spor, Ștefania! 🙂

 2. Thank you for following my photography/lyric essay blog: http://throughharoldslens.com. I hope you enjoy your journey.

  To help you launch your travels, I thought you might enjoy a few “Quick Links” to a few of my favorites, from over 250 posts, on Through Harold’s Lens:

  “Shaken! Not Stirred”(Sweden)
  http://throughharoldslens.com/2013/09/13/shaken-not-stirred-european-tour/

  “Maiden Mild” (Poland)

  http://throughharoldslens.com/2013/06/12/maiden-mild-european-tour/

  “Where Spirits Soar” (Chile)
  http://throughharoldslens.com/2014/01/25/where-spirits-flow-musicians-of-our-world/

  On behalf of the entire Creative Team at Through Harold’s Lens, my trusty sidekicks, Mr. SLR Nikon, his brother Mr. Pen Pal and myself, we wish you safe travels.

  Best,
  Harold

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s