Memorialul Durerii – Sighet


Inchisoarea Sighet este una dintre închisorile „negre” ale comunismului, folosită în mod special pentru exterminarea elitelor României, atât culturale și naționale, cât și religioase. Inchisoarea a fost construită in anul 1897, de autoritățile austro-ungare, ca închisoare de drept comun. Intre anii 1918 si 1945, închisoarea din Sighet a functionat ca închisoare de drept comun, iar începand cu anii 1945-1950, aceasta a devenit un fel de lagăr de exterminare. Dupa anul 1945, prin Sighet a început a se face repatrierea foștilor prizonieri și foștilor deportați din regiunile Rusiei. In august 1948, inchisoarea a devenit loc de detenție pentru un grup de studenți, elevi și țărani maramureșeni.

Inchisoarea din Sighet era considerata „unitate de munca speciala”, ea fiind cunoscuta sub denumirea de „Colonia Dunarea”. Aici și-au gasit sfârșitul nenumarati oameni de cultura ai tarii, politicieni, istorici si oameni ai Bisericii. In perioada 5-6 mai 1950, la Sighet au fost adusi peste o sute de demnitari din intreaga tara, majoritatea avand peste 60 de ani.Spre sfarsitul aceluiasi an, in Sighet au fost adusi si multi episcopi greco-catolici si romano-catolici.

Celulele inchisorii erau insalubre, iar detinutii erau hraniti mizerabil si obligati la a sta in picioare ore intregi. Ei nu aveau voie sa priveasca nici macar pe fereastra. Aceia dintre ei, care nu erau „ascultatori”, erau inchisi in „celula neagra”, o camera lipsita de lumina si de orice alt obiect, fiind legati in mijlocul ei, de o za fixata in podea. Umilinta si batjocura faceau parte din programul zilnic al oricarui detinut.

Memorialul  Victimelor Comunismului si al Rezistentei este un loc care îți transmite câte ceva din grozăviile care s-au întamplat acolo, care reușește să te cutremure.  Peste tot sunt dovezi ale ororilor,  mărturii, imagini și descrieri referitoare la victime și călăii acestora. Un loc care merită vizitat chiar dacă te întristează, căci, cum spunea cineva, „cine își uită trecutul, e condamnat să îl repete!”!

Click pe o imagine și derulați stânga-dreapta. Dacă doriți să le vedeți mărite, alegeți “view full size”!

2 gânduri despre &8222;Memorialul Durerii – Sighet&8221;

  1. Buna ziua!

    Am avut ocazia sa vizitez acest „loc, de fapt nu stiu cum il pot numi, senzatia este cutremuratoare. Cu toate acestea, recomandarea personala este de a va aloca cateva ore pentru o vizita in tihna.

    • Într-adevăr, este nevoie de câteva ore pentru a vizita în tihnă acest loc încărcat de suferință! Sunt multe de văzut și de citit pentru a înțelege ce s-a petrecut aici sau ce a însemnat cu adevărat oprimarea comunistă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s