Maramureș – Muzeul Satului din Sighet


Cine trece prin Maramureș nu trebuie să rateze vizitarea Muzeului Satului din Sighetu Marmației. Muzeul cuprinde peste 30 de gospodării, unele mobilate complet cu piesele originale. Toate locuintele sunt realizate în principal din lemn cioplit, așezate pe o bază din piatră cioplită. Casele și gospodăriile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric: Cosău-Mara și Iza Inferioară până la Strâmtura, Iza Mijlocie, Vișeu-Borșa, subzona Tisei și bazinul Ruscovei. Pe lângă gospodăriile românești au mai fost reconstruite o locuință ucraineană, una maghiară și doua case evreiești (în interiorul uneia fiind amenajată o sinagogă sătească).

Toate ulițele și potecile din satul recreat în cadrul muzeului de pe Delul Dobăieș converg către biserică. Biserica de lemn este cea mai veche construcție din muzeu (sec. al XVI-lea), ridicată din materiale refolosite de la o biserică mai veche (unele bârne fiind datate dendrocronologic între anii 1572 și 1614) și a fost adusă din satul Oncești, de pe valea Izei.

Taxa de vizitare este de doar 4 lei, iar drept bilet ți se oferă o vedere frumoasă cu o imagine din interiorul acestui Muzeu. În plus, ca un bonus, aici sunt multe veverițe, care aleargă de colo-colo. Cu siguranță, Muzeul Satului din Sighetu Marmației este un loc de care îți vei aminti cu plăcere, după ce ai trecut o dată pe aici.

Maramures - Muzeul Satului din Sighet 01 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 02 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 03 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 04 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 05 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 06 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 07 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 08 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 09 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 10 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 11 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 12 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 13 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 14 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 15 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 16 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 17 Maramures - Muzeul Satului din Sighet 18

12 gânduri despre &8222;Maramureș – Muzeul Satului din Sighet&8221;

 1. Foarte frumoase pozele. Aiic s-a pastrat spiritul romanesc. Abia astept sa ajung si eu prin Maramures, dar nu stiu cand. oricum postarile tale imi vor fi ghid si am sa le completez si eu ca sa avem un univers mai larg al acestor lucruri.

  • Multumesc! Eu abia astept sa revad aceste locuri, fiind o excursie organizata, nu am putut vedea exact tot ce mi-as fi dorit sau in momentele in care mi-ar fi placut. In plus, mi-ar fi placut sa merg cu mocanita din Viseul de Sus, sa fac traseul spre Creasta Cocosului din Muntii Gutai, sau sa urc prin muntii Rodnei. Mi-ar mai place sa prind Invierea la Mănăstirea Bârsana sau să am posibilitatea să văd și să stau de vorbă cu mai mulți maramureșeni.

 2. Buna ziua!

  Este un loc deosebit care te intoarce in trecut, personal consider, in copilaria fiecaruia dintre noi. Am ajuns in acest loc in urma cu cinci ani de zile si de atunci, in fiecare vara tot incerc sa calculez bugete si perioade de timp pentru a ajunge dintr-o capitala zbuciumata intr-un loc in care pur si simplu doresc sa ma ajez pe o prispa, cu o carte in mana. Va recomand cu caldura acest loc. Felicitari pentru ideea acestui articol.Va multumesc!

  • Multumesc! Si eu regret că nu am în orașul meu un astfel de loc și îmi doresc să mai ajung pe acolo, dacă voi mai apuca să vizitez Maramureșul. Mi-ar place, de asemenea, să revăd aceste locuri în tihnă, nu pe fugă, să mă bucur din plin de frumusețea sa!

  • Maramures is recognized by charming traditional houses, wooden doors, beautiful wooden churches, tall and slender. Not just at the Village Museum in the town of Sighet, you can see all this, there are many places where it seems that time has remained in place! But I think the greatest wealth in the Maramures are people here, warm, hardworking, faithful, which even today retains centuries-old traditions.

 3. am fost la sighet in muzeu in luna de miere. era toamna, in octombrie, turisti destul de putini, dar pentru noi a fost perfect.
  un colt de rai lasat de Dumnezeu pe pamant.am stat si am hoinarit o zi intreaga printre case. nu te da nimeni afara. sotul meu se comporta ca un copil intr-o zi la bunici, intrand prin pivnitele caselor, prin poduri, sus prin gutui.
  o zi in muzeul satului de la sighet e o zi petrecuta in rai pe care sigur nu o veti regreta

  • Chiar că o zi în Muzeul Satului din Sighet poate fi considerată o zi petrecută în Rai! Totodată, Maramureșul poate fi considerat sufletul satului tipic românesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s