Regina florilor


Regina florilor 01 Regina florilor 02 Regina florilor 03 Regina florilor 04 Regina florilor 06 Regina florilor 07 Regina florilor 08 Regina florilor 09 Regina florilor 10 Regina florilor 11 Regina florilor 12 Regina florilor 13 Regina florilor 14  Regina florilor 16 Regina florilor 17 Regina florilor 18 Regina florilor 19

Câteva din legendele și simbolistica trandafirului:

Trandafirul este floarea iubirii.El a fost creat de Chloris , zeita greaca a florilor si a primaverii , din trupul neinsufletit al unei nimfe gasite in poiana unei paduri.Chloris a cerut ajutorul lui Aphrodite (Afrodita) , zeita iubirii , care i-a daruit frumusetea; Dionysus , zeul vinului , a inzestrat-o cu nectarul care i-a conferit un dulce parfum , iar cele trei gratii i-au acordat farmecul , stralucirea si bucuria. Apoi, Zephyr , Vantul de Vest , a imprastiat norii dintr-o suflare pentru ca Apollo , zeitatea soarelui sa poata aduce caldura si lumina asupra ei , facand-o sa infloreasca.In acest fel , in mitologia greceasca, a luat nastere trandafirul , incoronat apoi ca Regina a Florilor.

Conform altei legende grecesti , trandafiri albi au fost creati de zeita Aphrodite (Afrodita) .Ei s-au nascut din spuma marii si au inconjurat-o pe zeita in timp ce se ridica din valuri.

Intr-un mit din Grecia antica , iubitul Afroditei , Adonis fusese ranit de un mistret salbatic.Din lacrimile zeitei , provocate de acest incident , amestecate cu sangele lui Adonis s-a nascut o floare cu o aroma imbatatoare , trandafirul rosu ca sangele.

De altfel , grecii din antichitate , cu prilejul ocaziilor festive , se impodobeau cu ghirlande din trandafiri si isi parfumau trupurile cu ulei de trandafir.

O legenda romana povesteste despre o fecioara de o nemaipomenita frumusete , pe nume Rhodanthe.Farmecul ei atrasese o multime de pretendenti care o urmareau zi de zi , fara a-i acorda nici o clipa de liniste.Epuizata de acest asalt continuu , Rhodanthe si-a cautat refugiu in templul indragitei zeite Diana.Din nefericire , Fecioara divina a fost cuprinsa de gelozie fata de frumusetea tinerei fete , iar atunci cand petitorii nerabdatori au faramat portile templului Dianei , manioasa zeita a transformat-o pe Rhodanthe intr-o floare de trandafir , urmaritorii ei inflacarati fiind preschimbati in spinii acestei flori.

Se spune ca in intregul palat al Cleopatrei , covoarele erau inlocuite de petale de trandafir .

In mitologia vechilor persani , trandafirul rosu s-a ivit in lume datorita unei privighetori indragostite de un trandafir alb. Atunci cand Allah a proclamat acest trandafir ca fiind „Regina Florilor” , entuziasmata de veste , privighetoarea a zburat in graba pentru a-si imbratisa floarea adorata , dar a fost strapunsa de ghimpii acesteia.Din picaturile de sange varsate de pasarea indragostita a rasarit trandafirul rosu.

Intr-o alta legenda de demult , se spune ca trandafiriul era lipsit de ghimpi in paradis, acestia aparand pe tulpina numai dupa izgonirea lui Adam si a Evei din gradina divina.

In mitologia Hindu , se istoriseste ca zeul Vishnu , protectorul lumii , si Brahma , creatorul universului , se contraziceau pe tema celei mai frumoase flori de pe pamant.Vishnu , a pus chezas pozitia lui de zeitate suprema in sprijinul superioritatii trandafirului , in timp ce Brahma , cara nu vazuse niciodata o roza , a proclamat ca lotusul este cea mai fermecatoare floare din lume.Atunci cand Brahma a zarit trandafirul , a fost de acord cu suprematia lui.Ca recunoastere a meritelor protectorului lumii , el a creat-o pe zeita Lakshmi , sotia lui Vishnu , folosind 108 de petale mari si 1008 de petale mici de trandafir .

In vremuri stravechi , trandafirul era pictat pe tavanul incaperilor in care aveau loc intalniri secrete , semnificand ca nimic din ceea ce era spus nu trebuia transmis dincolo de peretii acelei camere.

Tabletele din lut descoperite in templele din Ur, Irak , relateaza despre apa de trandafiri necesara sultanului din Bagdad.Acesta folosea nu mai putin de 30.000 de borcane cu apa de roze in fiecare an , pentru a se face placut numerosului sau harem.

Generalul seracean Sarazin a trimis in intregul sau imperiu nenumarate caravane cu camile incarcate cu apa de trandafiri pentru a „purifica” moscheele pangarite de cruciati.

Timp de secole , crestinii au dispretuit trandafirii , datorita conexiunii acestora cu imperiul roman care ii prigonise.In cele din urma , insa, frumusetea lor a invins .O martira din secolul IV , Sfanta Doroteea (Saint Dorothy) , era vestita pentru ca un inger ii daruise trandafiri din gradina paradisului , in timp ce se afla in inchisoare.

Legenda spune ca cel dintai rozariu a fost creat din adevarate roze .

In legendele medievale occidentale se afirma ca primii trandafiri au aparut , in mod miraculos, in Bethleem , ca rezultat al rugaciunilor unei “frumoase fecioare” , care fusese acuzata pe nedrept si apoi condamnata sa fie arsa pe rug.

In crestinism, trandafirul este un simbol al perfectiunii sau al unicitatii , neperechii , si este asociat in mod particular cu Fecioara Maria , una din titulaturile de celebrare ale acesteia fiind “Roza Mistica”.De asemenea trandafirul este atributul Sfintei Doroteea , care poarta roze intr-un cos ; al Sfintei Casilda , Sfintei Elisabeta a Portugaliei si Sfintei Rosa din Viterbo , care poarta trandafiri in maini; a Sfintei Therese din Lisieux , care imparte trandafiri rosii ; a Sfintei Rosalie , Sfintei Rose din Lima si a Sfintei Victoria , care poarta coronite din trandafiri.

Un limbaj secret al trandafirilor a fost inventat in haremurile din Orientul Mijlociu , ca mod de comunicare intre indragostiti , carora nu le era permis sa isi exprime in mod deschis sentimentele.La mijlocul secolului XVIII , Lady Mary Wortley Montagu , sotia ambasadorului britanic din Constantinopole, a descris acest cod tainic in scrisori publicate dupa moartea ei. Astfel , un boboc de trandafir semnifica o iubire abia nascuta , iar o floare deschisa de trandafir alb insemna : “Ma vei iubi ?”.O floare rosie de roza deschisa transmitea : “Sunt plin de iubire si dorinta” , in timp ce una alba , cu petalele desfacute comunica : “Ma vei iubi , orice s-ar intampla ?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s