Călătorie spre Toledo


Doream de mult timp să fac o călătorie în Spania, și, în sfârșit, în vacanța din acest an mi-am atins acest scop. O problemă dificilă a fost alegerea orașului pe care să îl vizitez, deoarece Spania are multe locuri frumoase și deosebite. Nu îmi place aglomerația, așa că nu am ales deocamdată să vizitez Barcelona, de asemenea, am amânat pentru o viitoare excursie una din insulele Tenerife, Mallorca, Menorca sau Ibiza.

Am ales orășelul Toledo, o adevărată fereastră medievală a Spaniei,  un oraș spectaculos cu o istorie bogată, reflectată de numeroasele monumente. A fost locul unor importante evenimente istorice, cum ar fi Consiliile vizigotice de Toledo, a servit drept capitală vizigotică a Spaniei, începând cu Liuvigild (Leovigild), și a fost capitală, până ce Maurii au cucerit Iberia în secolul al VIII-lea. Sub Califatul din Cordoba, Toledo s-a bucurat de o epocă de aur, această perioadă extinsă fiind cunoscută sub numele de La Convivencia, adică de co-existența unor evrei, creștini și musulmani. Aveam toate motivele să aleg acest oraș ca destinație turistică, în plus, mi-am rezervat două zile pentru vizitarea Madridului, capitala Spaniei.

Am planificat din timp excursia, cumpărând bilete de avion încă din luna ianuarie. La compania Lufthansa, un bilet de avion dus-întors către Madrid, cu escală la Munchen, a costat 180 de euro. Inutil să mai spun că această companie oferă condiții deosebit de bune de transport. Pentru cei interesați, ne-au fost oferite pe durata călătoriei atât gustări, cât și mai multe rânduri de băuturi, putând alege între cafea, apă, sucuri, vin sau bere.

Calatorie spre Toledo 02Calatorie spre Toledo 01 De la aeroportul Barajas din Madrid, am luat metroul către Gara Atocha. Trebuie plătită o taxă suplimentară pentru aeroport, în rest, cel mai bine îți cumperi un set de 10 călătorii. Traseul cu metroul a fost următorul: Barahas (lina 8) – Nuevos Ministerios (schimbare cu linia 6) – Pacifico (schimbare cu linia 1) – stația Atocha Renfe.

Stația de tren Atocha este deosebit de frumoasă, având un loc amenajat ca o grădină botanică, care reprezintă, în sine, o destinație turistică (mai multe despre această gară într-un articol ulterior).

Calatorie spre Toledo 03 Calatorie spre Toledo 04

Toledo se află la sud de capitala Madrid, distanţa ce separă cele două oraşe fiind de 71 de kilometri. Trenurile de înaltă viteză AVANT, pentru distanțe medii, ajung aici în doar 30 de minute, costul unei călătorii dus-întors fiind de 20€ (călătoria simplă este de 12,5 €). Bilete pot fi cumpărate atât de la ghișeu (aglomerate, pentru care trebuie să îți iei un bon de ordine) sau de la automatele de bilete.

În gările din Spania, pe peron nu au acces decât persoanele care efectuează călătoria cu trenul, trebuie să treci printr-un filtru de control, iar bagajele sunt scanate, ca într-un aeroport. Trenurile sunt moderne, arătoase și foarte silențioase (exact opusul celor din România).

Calatorie spre Toledo 05 Calatorie spre Toledo 06În scurt timp timp, am ajuns în  Gara din Toledo, un superb monument arhitectonic în stil maur, care a fost construită la începutul secolului XIX. Gara este bogat ornamentată atât în interior, cât și în exterior. Vitraliile, podeaua, tavanul, întreaga clădire constituie o bijuterie arhitecturală.

Calatorie spre Toledo 07 Calatorie spre Toledo 08 Calatorie spre Toledo 09 Calatorie spre Toledo 10 Calatorie spre Toledo 11 Calatorie spre Toledo 12 Calatorie spre Toledo 13 Calatorie spre Toledo 14 Calatorie spre Toledo 15 Calatorie spre Toledo 16

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s