Bear Sanctuary Zărnești – II –


Nu-i așa că v-ați săturat să vedeți animale sălbatice închise în cuști mici, înfometate și chinuite? Nu o dată m-am întrebat ce inimă trebuie să aibă cineva care ține închise în spații improprii animale născute în sălbăticie.

La Zărnești, județul Brașov, se află un cu totul altfel de loc, numit LiBEARty Sanctuary. Niște oameni inimoși au amenajat un spațiu care a devenit căminul a 71 de urşi bruni europeni şi unui urs negru asiatic, toţi fiind salvaţi din captivitate, unde au trăit o viaţă mizerabilă şi au fost abuzaţi.

Este poate cea mai bine amenajată rezervaţie de urşi bruni din lume și se întinde pe 69 de hectare de pădure, suprafață de teren  dobândită cu sprijinul autorităților din oraşul Zărneşti.

bear sanctuary01 bear sanctuary02 bear sanctuary03 bear sanctuary04 bear sanctuary05 bear sanctuary06 bear sanctuary07 bear sanctuary08 bear sanctuary09 bear sanctuary10

Majoritatea urşilor au fost salvaţi de la o viaţă mizerabilă în cuşti minuscule, fiind o atracţie turistică la restaurante, hoteluri, fabrici, staţii de benzinărie, circuri, chiar şi mănăstiri. Mulţi urşi au ajuns la rezervaţie după ce România a aderat la UE, fapt care a dus la închiderea mai multor Grădini Zoologice din ţară care nu ofereau condiţii normale animalelor.

Fiecare urs are propria poveste dramatică. Încă de la intrarea în rezervație, am aflat dintr-un clip video povestea tragică a unui urs pe nume Maya, găsită în afara unui hotel de lângă Castelul Bran, într-o cuşcă murdară, cu bare metalice şi podea de ciment.

La Sanctuarul Urșilor din Zărnești am trăit sentimente contradictorii. Bucuria de a vedea animale eliberate, care se putea hârjoni în spații întinse, a fost umbrită de imaginea tristeții care se citea pe figurile unor urși, mult prea chinuiți în trecut.

Un animal chinuit și ținut captiv mult timp rămâne cu sechele vreme îndelungată, poate pe viață. Acest lucru ni l-a arătat din plin o ursoaică adusă în rezervație de la un circ, care a făcut în continuu în prezența noastră o serie de răsuciri. Ghidul ne-a explicat că ursoaica face respectivele mișcări de teamă că altfel nu va primi mâncare.

Mai multe imagini cu urșii de la Zărnești puteți vedea aici.

Ar mai fi de spus că Sanctuarul Urșilor din Zărnești se află într-o zonă de vis, fiind situat la poalele masivului Piatra Craiului.

bear sanctuary11 bear sanctuary12

Atenție, drumul spre Sanctuarul Urșilor nu este marcat suficient de bine, așa că trebuie să mergeți cu viteză redusă, pentru nu îl rata.

4 gânduri despre &8222;Bear Sanctuary Zărnești – II –&8221;

  • Merci beaucoup! Le sanctuaire „Libearty” est le havre de paix de 76 ours bruns européens et d’un ours noir tibétain, ils ont tous été sauvés de la captivité où ils ont vécu une vie misérable et où ils ont subit de mauvais traitements. J’ai remarqué que, malheureusement, certains ours conserve encore les traces des souffrances passées. Bonne soirée, Sophie!

   • Merci beaucoup pour ce petit résumé en français de ton article je n’en apprécie que plus le contenu.
    Ravie que des gens censés s’occupent de ces pauvres animaux. En espérant qu’ils finissent leur vie paisiblement.
    Je n’avais pas pris le temps de le traduire avec Google trad.
    Merci et excellente soirée à toi aussi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s