Recent, am fost într-un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, la Pr. Arsenie Boca, prin intermediul Centrului de Pelerinaj Sf. Paraschiva din Iași. Am avut șansa să fiu câștigătorul unui concurs pe Facebook organizat de acest centru de pelerinaj, chiar de Crăciun. Interesant la același centru de pelerinaj mai câștigasem anterior o altă excursie, în Maramureș.
Pelerinajul la Mănăstirea Prislop a fost de patru zile, cu trei nopți de cazare, cu mic dejun inclus, iar ghid ne-a fost o domnișoară foarte simpatică, Otilia, care ne-a impresionat prin cunoștințele sale și prin căldura cu care ne-a transmis amănunte despre locurile vizitate. Excursia a inclus vizitarea multor locuri deosebite, printre care Mănăstirea Pângărați, Salina Praid, Sighișoara, Aiud (Schitul Înălțarea Sfintei Cruci), Mănăstirea Râmeț, Alba Iulia, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Biserica din Densuș, Mănăstirea Prislop, Sibiu, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Brașov, Lacul Sf. Ana, Lacul Roșu, Cheile Bicazului.
Prima oprire importantă a fost la Mănăstirea Pângărați, din județul Neamț, aproape de localitatea Bisericani, unde se poate ajunge urmând traseul Piatra Neamț – Bicaz. Mănăstirea a fost înfiinţată în a doua jumătate a secolului al XV-lea, de sihastrul Simeon. Biserica fiind incendiată de turci, câteva decenii mai târziu, în timpul stăreţiei monahului Amfilohie, Alexandru Lăpuşneanu plătea pentru zidirea unei biserici deosebite ca arhitectură. De-a lungul vremii, mănăstirea a cunoscut o amplă dezvoltare până după Legea secularizării averilor mănăstireşti, când a început „răstignirea“ ei, în chiliile mănăstirii funcţionând, pe rând, închisoare, spital, sanatoriu, cazarmă militară, depozit de muniţie, staţiune de cercetări biologice sau depozit de plante. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost de tot desfiinţată. A fost reînfiinţată în 1991, călugării reuşind să reînnoade firul tradiţiei monahale multiseculare întemeiată pe aceste locuri de doi mari cuvioşi, Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi.