Toamna la Dobrovăț


Ieșenii îndrăgostiți de culorile toamnei nu ar trebui să rateze o plimbare prin pădurea de la Dobrovăț, o comună din județul Iași, aflată la marginea de sud a județului, la limita cu județul Vaslui, în sectorul central-nord-estic al Podișului Central Moldovenesc —subunitate a Podișului Moldovei.

Chiar din mașină sau de pe bicicletă priveliștea este una deosebită.
Toamna la Dobrovat 01
La pas prin pădure te poți bucura cu adevărat de cromatica specifică toamnei…
Toamna la Dobrovat 02
Toamna la Dobrovat 03
Dar la ieșirea din pădure, pe drumul spre Mănăstirea Dobrovăț, ai parte de un spectacol cromatic cu adevărat magnific…
Toamna la Dobrovat 04Priveliștea este cu atât mai încîntătoare atunci observi deasupra copacilor planând o pasăre răpitoare (sorecar comu). Sper să am ocazia cândva să o fotografiez mai de aproape.
Toamna la Dobrovat 06Toamna la Dobrovat 05
Toamna la Dobrovat 07Mănăstirea Dobrovăț, atracția turistică din localitatea cu același nume, este fascinantă, ți se înfățișează cu același aer arhaic, care te transportă în vremurile domniei lui Ștefan cel Mare, cel care a ctitorit-o, în anul 1503.

„Într-o seară din vara anului 1499, pe când Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, se îndrepta în fruntea oştilor spre Suceava, trecând printr-o dumbravă din codrii Iaşului, a zărit în depărtare un sâmbure de lumină ieşind din pământ. S-a apropiat şi, găsind în inima pădurii chilia unui sihastru, a intrat, cerându-i bătrânului binecuvântarea. Monahul era rus, trecut peste Nistru şi Prut în căutarea singurătăţii şi, văzându-l pe marele domn al Moldovei, l-a salutat pe limba sa: „Dobri vecer“, în traducere „Seară bună“. Mai târziu, când Ştefan a hotărât că în locul bordeiului singuratic să zidească o mănăstire de călugări, a numit-o, în amintirea sihastrului, Dobrovăţ.”

Mare păcat că această ultimă ctitorie a lui Ștefan cel Mare se află într-o stare deplorabilă. Mi-e greu să cred că Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu are suficiente fonduri pentru refacerea acestei mănăstiri ctitorită de un voievod canonizat pe 15.07.1992 și trecut în rândul sfinților …
Toamna la Dobrovat 08
Toamna la Dobrovat 09
Toamna la Dobrovat 10
Toamna la Dobrovat 11

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s