Amintiri din Tunisia – I


Căldura caniculară de afară mă duce cu gândul la Tunisia, țară pe care am vizitat-o în urmă cu câțiva ani, când nu se pornise încă primăvara arabă. Aș vrea să vă împărtășesc câteva impresii din excursia respectivă, deoarece Tunisia poate fi o destinație pentru cine dorește să facă cunoștință cu civilizația arabă, cu deșertul Sahara, cu prietenia și ospitalitatea tunisiană. Este o țară a culorilor și contrastelor, a parfumurilor și a aromelor, a dansurilor și a așezărilor berbere. Chiar și acum, când ascult melodii orientale, în special cele cântate de Saber Rebai, foarte apreciat în Tunisia, îmi aduc aminte cu plăcere de scurta excursie în această țară.
Încă din avion, am fost fermecat de albastrul aprins al Mediteranei. Ulterior, în autocarul care ne ducea spre hotel, toată lumea privea fascinată clădirile diferite de cele din țara noastră, majoritatea vopsite în alb, pâlcurile de palmieri, oamenii îmbrăcați modern sau în porturi tradiționale vii colorate. Clădirile luxoase alternau cu cele sărăcăcioase, dar de la rareori lipseau antenele parabolice.

Ne-am oprit în Yasmine Hammamet, cea mai nouă stațiune tunisiană, cu un farmec și un lux aparte, cu grădini imense de iasomie, trandafiri și portocali, cu străzi încadrate de palmieri. Hotelul unde ne-am cazat, care avea o arhitectură deosebită, era situat chiar lângă o plajă cu nisip foarte fin. Stațiunea era foarte cochetă, foarte curată și liniștită, așa cum nu prea vezi pe la noi. Plajele sclipeau de curățenie, nici vorbă să fie alge pe țărm sau scoici pe nisip, alături era și un mic port pentru iacht-uri, iar în depărtare se zăreau fantomatic munții Atlas. Singurul minus a fost reprezentat de insistența sâcâitoare a comercianților tunisieni, cu care am făcut cunoștință încă din prima zi, dar, din fericire, erau din belșug și magazine cu preț fix.

Călătorului îi șade bine cu drumul, așa că a doua zi am plecat într-o scurtă excursie în Hammamet. Aici am făcut o primă plimbare pe cămile până pe o culme de unde se putea admira orașul Hammamet. La final, am fost serviți cu dulciuri tradiționale specifice și ne-am costumat în porturile autohtone. A fost o experiență de neuitat!

Următoarea excursie am făcut-o în Tunis, unde am vizitat Muzeul Bardo, găzduit în fostul palat al guvernatorului francez și al beilor Tunisului. Este cel mai mare muzeu din Africa și cuprinde cea mai completă colecție de mozaicuri din timpul romanilor. Am putut admira sculpturi, statuete, urne funerare, mozaicuri romane, podoabe, obiecte ceramice din perioadele cartaginiene, romane, creștine și arab-islamice.

Am admirat apoi ruinele orașului-stat Cartagina din nordul Africii, în special Termele lui Antoninus Pius, (146-162 d.C.). Aici am aflat că întemeierea Cartaginei, unul din cele mai importante oraşe ale vremii sale, datează din anul 814 î. Hr., când au sosit aici colonizatorii fenicieni din oraşul Tyros. Din acea perioadă până la sfârşitul său mai puţin fericit, şi-a păstrat marca nu numai de centru comercial al întregii regiuni, dar şi de metropolă plină de viaţă. Acum, imaginea ruinelor de la malul mării contrastaează puternic cu grădina înmiresmată și cu palmierii din imediata vecinătate.

Următoarea vizită am efectuat-o la Sidi Bou Said, așezare aflată la 20 km nord est de Tunis, care se remarcă prin frumusețea florilor și a clădirilor în alb și albastru, asemenea celor din insula Santorini din Grecia. Am urmat străduţele pavate în stil andaluz, care şerpuiau spre vârful colinei, de unde am admirat priveliștea mării de smarald, cu muntele Bou Kornine şi plajele sudice ale Tunisului.

Am savurat apoi un ceai verde cu mentă și semințe de pin la „Café des Nattes”, sursă de inspirație pentru tabloul “Cafeneaua maură” de pictorul expresionist August Macke și cunoscută în toată lumea grație melodiei lui Patrick Bruel „Au café des délices”.

Ceea ce face ca Sidi Bou Said să fie atat de atractiv este faptul că are o atmosfera boemă. Mulți dintre locuitori provin din familii cu o lungă istorie. Aș mai avea multe de arătat din acest loc cu totul deosebit, dar mă opresc deocamdată aici…

6 gânduri despre &8222;Amintiri din Tunisia – I&8221;

  1. Foarte frumoase iti sunt amintirile din Tunisia. Imaginile sunt foarte frumoase iar eu, ascultand muzica in timp ce admiram fotografiile tale, simteam ca sunt acolo. Iti multumesc mult pentru ca ai impartasit cu noi, atat frumusete.
    O noapte divina iti doresc, cu mult drag! 🙂

      • Ai reusit, gvarenberg2009! Mi-a placut foarte mult descrierea ta si plimbarea virtuala si chiar m-am simtit acolo. Eu imi imaginez cat de bine te-ai simtit tu acolo si cat de incantat ai fost! Cu mult drag! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s